Na overstromingen tekorten op groothandelsmarkt Rome

De gevolgen van de overstroming in Emilia-Romagna en de plotselinge temperatuurschommelingen zorgen voor een forse daling van het aanbod van groenten en fruit in Italië. De prijzen stijgen en het eetpatroon van de consument ondergaat wijzigingen.

Het observatorium van het Centro Agroalimentare Roma (CAR), een van de grootste Europese groothandelsmarkten, laat weten dat vroege Italiaanse kersen en abrikozen, maar ook perziken en nectarines, eind vorige week al schaars waren als gevolg van de regenval en de lage temperaturen in de maand mei. Als gevolg van de overstroming in Emilia-Romagna zullen sommige producten ook in de zomer en de herfst minder beschikbaar zijn op de groothandelsmarkten (onder meer late rassen van perziken, nectarines en kaki’s). Voor de nieuwe oogst appelen en peren uit Emilia-Romagna zullen niet alleen de overstromingen, maar ook de late voorjaarsvorst een impact hebben op het aanbod.

De schaarste zal volgens de CAR de komende weken leiden tot een prijsstijging van 15% ten opzichte van mei 2022. Gezien de lagere beschikbaarheid van Italiaans fruit zal er volop aanvoer vanuit het buitenland komen, vooral uit Spanje. Wat groenten betreft, is de situatie minder zorgwekkend. Slechts enkele groenten moeten momenteel worden geïmporteerd.

De overstroming in Emilia-Romagna heeft volledige akkers met aardappelen en uien verwoest. De zomeroogst komt in gevaar en voor een nieuwe aanplant is het waarschijnlijk al te laat. De verwachting is dan ook dat er veel uien en aardappelen geïmporteerd zullen moeten worden.

Fabio Massimo Pallottini, directeur van de CAR

"De fruitteelt is ongetwijfeld de hardst getroffen sector in Emilia-Romagna door de overstromingen", zegt Fabio Massimo Pallottini, directeur van de CAR. "Op dit moment raden we de consumenten aan om groenten en fruit te kopen voor dagelijkse consumptie en met name economisch gunstige alternatieven zoals Italiaanse appelen, want die zijn nog van de oogst van 2022. We nodigen de consument ook uit om watermeloenen en meloenen te kopen. De kou van de voorbije weken heeft de vraag geenszins gestimuleerd en daarom zijn ze op de markt tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te vinden."

De overvloedige regenval en het frisse weer hebben ook de groei van lokale kwaliteitsgroenten bevorderd, waardoor er een goede aanvoer is van veel bladgroenten, zoals bieten, witlof en sla, maar ook van broccoli en bloemkool.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.