Vorstschade beperkt Hongaarse abrikozenexport

Het Hongaarse exportseizoen voor abrikozen voor 2023, dat volgende maand van start gaat, zal lagere volumes naar de rest van Europa te zien geven als gevolg van de wijdverbreide vorstschade in het voorjaar. Vorig jaar hadden telers en exporteurs in het land een goed seizoen, met redelijke volumes, terwijl de van Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije en Polen ontvangen prijzen hoger waren dan in voorgaande jaren.


Een teler ontsteekt vuren om de omgevingstemperatuur in de Hongaarse abrikozenboomgaarden te verhogen in een poging om vorstschade tegen te gaan.

Volgens Máté Tömösváry, van de coöperatie Balaton-ker-Tész die ongeveer 160 telers in de hele regio Transdanubië in Hongarije vertegenwoordigt, zijn de abrikozen beschadigd tijdens de vroege voorjaarsvorst. "Vorig jaar hadden we een goed jaar, maar nu zijn we terug bij de twee seizoenen daarvoor, toen we vorst- en weerschade hadden die onze volumes deed dalen. Vorig jaar waren we zo blij dat we goede volumes hadden en redelijk goede prijzen kregen op de Europese exportmarkt. Maar het wordt nu een veel moeilijker seizoen dan vorig jaar. In het voorjaar was er drie keer enorme vorstschade, wat de belangrijkste reden is voor de lagere volumes. We hebben alles geprobeerd, maar zonder het beoogde resultaat."

De telers van Balaton-ker-Tész hebben samen ongeveer 2.200 hectare abrikozen, kersen, morellen, pruimen en appels. Zij hebben 50-70 hectare nieuwe boomgaarden die in volle productie zijn gekomen. Vorig seizoen bedroeg de oogst 3.000 ton. De zware regen in week 20 heeft ook de kersenoogst aangetast en heeft cracking veroorzaakt, vooral bij de vroege variëteiten die vanaf volgende week moeten worden geoogst.

"We zullen dit seizoen slechts ongeveer 30%-40% van de abrikozenoogst van vorig jaar bereiken. De vroege rassen zijn op, dus de eerste weken zal het niet zo druk zijn in de pakstations. Helaas kan deze vorst elk jaar voorkomen. Vorig jaar hadden we geluk. We hopen dat de resterende abrikozen van goede kwaliteit zullen zijn zodat we hogere prijzen kunnen halen om zo wat kosten terug te verdienen. We zullen ons best doen om aan onze exportpartners in de regio te leveren", aldus Tömösváry.

Voor meer informatie:
Máté Tömösváry
Balaton-ker-Tész Co-operative
Tel: +36204227200
balatonkertesz@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.