"Mexico exporteert 75% minder druiven"

Tot 23 mei werden slechts 728.000 kartons Mexicaanse druiven verpakt in vergelijking met 2.957.000 kartons op 23 mei vorig jaar, een verschil van meer dan twee miljoen kartons. Hoewel de oogst ongeveer tien dagen geleden is begonnen, is er momenteel zeer weinig volume beschikbaar. "De start van het Mexicaanse druivenseizoen is nog nooit zo laat geweest," zegt Miky Suarez van MAS Melons & Grapes. "Het duurt nog tot volgende week maandag of dinsdag voor onze telers beginnen te oogsten", zegt hij.

De weersomstandigheden spelen een grote rol bij de late start van het seizoen. "In februari was het weer niet best." Het was kouder en winderiger dan normaal en er viel wat regen, wat ongebruikelijk is in februari. Nieuwe rassen zorgen echter ook voor een verschuiving in de start van de oogst. "Nieuwe rassen beginnen van nature later," zei Suarez. "Ze zijn minstens twee weken later dan traditionele rassen als Perlette en Flame, die geleidelijk verdwijnen en worden vervangen door nieuwe rassen."

Tekort op Memorial Day
"Op dit moment is iedereen wanhopig op zoek naar druiven." Chili was eerder klaar en Mexico begon laat. "Daardoor zijn er nauwelijks druiven beschikbaar en is er een erg groot tekort voor Memorial Day. De druiven voor Memorial Day hadden nu onderweg moeten zijn naar de oostkust om op tijd in de winkels te liggen, maar dat gaat dit jaar niet gebeuren," aldus Suarez. Het beschikbare volume is zeer minimaal.

De late start kan problemen opleveren aan het einde van het seizoen. In een gemiddeld seizoen eindigt de oogst in de eerste of tweede week van juli en wordt er in juli heel weinig fruit verplaatst. Dit jaar wordt echter verwacht dat de oogst tot midden juli zal duren, waardoor de kans op regen toeneemt. "De regens beginnen gewoonlijk eind juni, maar laten we hopen dat ze dit jaar worden uitgesteld."

Voorlopig is het afwachten, maar juni wordt een grote maand voor Mexicaanse druiven. De oorspronkelijke raming van de sector was een totale hoeveelheid van 21,7 miljoen kartons. "Hoewel dit aantal iets lager kan uitvallen, zal er tot de tweede week van juli voldoende fruit beschikbaar zijn." In een gemiddeld jaar zou het late einde van het Mexicaanse seizoen leiden tot een overlapping met de oogst in Californië. "Californië begint dit jaar echter ook laat, wat een goede zaak is. Dat geeft ons de tijd om het Mexicaanse volume te verplaatsen voordat Californië begint."

Voor meer informatie:
Miky Suarez
MAS Melons & Grapes
Tel: 520-377-2372
miky@masmelons.com
www.masmelons.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.