Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Miljoenen uit Midden-Oosten laten op zich wachten in faillissement Levarht

De curatoren van Levarht verwachten nog altijd tot een gedeeltelijke uitkering aan schuldeisers over te kunnen gaan. Wel zullen zij nog geduld moeten hebben. Dat blijkt uit een vijfde faillissementsverslag.

Daaruit blijkt ook dat de curatoren moeite hebben om geld van grote debiteuren uit het Midden-Oosten binnen te halen. Verder valt in het verslag te lezen dat naast het afhandelen van Levarht-betrokkenheid bij teelt in het buitenland ook een met een Nederlands glastuinbouwbedrijf gesprekken gevoerd worden. Het failliete handelsbedrijf had een aandelenbelang in het bedrijf.

Deelnemingen in teeltbedrijven
Eerder dit voorjaar werden de voormalige Levarht-kassen in Nieuw-Zeeland al verkocht. Bekend was ook al dat het handelsbedrijf ook een 33,33% deelneming in een Nederlands teeltbedrijf had. Levarht was de enige afnemer van het bedrijf, waardoor het faillissement 'grote gevolgen' had. Aan afwikkeling van de lening aan de teler en het aandelenbelang wordt gewerkt.

Debiteuren Midden-Oosten
In de periode januari-mei 2023 is het boedelsaldo, zoals verwacht, met 5 miljoen euro gestegen na een eindafrekening met de bank en incasseren van debiteurenvorderingen. Het boedelsaldo is opgelopen tot 12,1 miljoen euro.

De inschatting is dat inmiddels van ongeveer 65% van de debiteuren geld is ontvangen. Nog altijd staat daarmee 11,2 miljoen euro open bij 87 partijen, waarbij de grootste 30 nog goed zijn voor 10,5 miljoen euro. De 3 grootste debiteuren komen uit het Midden-Oosten en zijn goed voor 50% van het totale openstaande saldo. 

De curatoren hebben een incassobureau in de hand genomen. Op 'minnelijke wijze' is geprobeerd het geld te innen. De curatoren zijn in afwachting van reactie van één van de debiteuren uit het Midden-Oosten, terwijl voor de andere twee grote partijen geld dat niet of slechts gedeeltelijk is betaald. Inmiddels is ruim één jaar verstreken en dus hebben de curatoren en het incassobureau lokale hulp ingeschakeld van lokale advocaten.

Betaling vorderingen
Met verkoop van bedrijfs- en vervoersmiddelen en voorraden, waaronder verpakkingsmateriaal, is samen in totaal ruim 3,8 miljoen euro opgehaald. De curatoren verwachten vooralsnog tot een betaling van de boedelvorderingen over te kunnen gaan, en ook werknemers nog uit te betalen. Ook verwachten zij gedeeltelijk de concurrente crediteuren te kunnen gaan betalen, maar niet voordat eerst 'het hele faillissement is afgewikkeld'.

De curatoren hebben gezien dat de voorbereidende werkzaamheden
die nodig zijn voor een verificatievergadering, die nodig is om concurrente crediteuren uit te kunnen betalen, omvangrijker zijn dan
aanvankelijk gedacht. Daarom wordt nu verwacht dat de verificatievergadering in het 3e/4e kwartaal van 2023 kan plaatsvinden.

In totaal staat er inmiddels 33,5 miljoen euro open aan concurrente crediteuren, ruim 2 miljoen euro meer dan in het vorige verslag is gemeld. De curatoren waarschuwen dat aan het uitspreken van de verwachtingen 'geen rechten ontleend kunnen worden.' Zo zou namelijk in een later stadium kunnen blijven dat bedragen veranderen, waardoor er minder of meer geld over blijft of nodig is.

De komende tijd gaat de afhandeling verder. Het oorzaken- en rechtmatigheidsonderzoek hoort daar ook bij. Hierbij wordt gestart met een quick scan. de curatoren schrijven gedurende het onderzoek hier geen uitspraken over te doen.