AOP Pêches et Abricots de France

Franse abrikozenoogst kleiner dan vorig jaar

Volgens een mededeling van AOP Pêches et Abricots de France, de Franse nationale perzik- en abrikozentelersvereniging, "vindt deze week (week 20) de allereerste bescheiden oogst van Franse abrikozen plaats en is de verwachting dat er vanaf eind volgende week (week 21) en in week 22 grotere partijen op de markt zullen komen. Voor het hele seizoen wordt uitgegaan van een iets kleinere opbrengst dan die van vorig jaar (64.000 ton op de markt van een globaal potentieel van bijna 80.000 ton, oftewel 65% van de totale nationale opbrengst)."

"Door de lage temperaturen van de afgelopen weken is de opbrengst wat betreft de grootte naar alle waarschijnlijkheid in overeenstemming met die van de oorspronkelijke verwachting en zal de teeltpiek niet net als voorgaande jaren eind juni worden bereikt, maar pas begin juli. De afzet van het ras Bergeron wordt verspreid over 3 weken. De piek van week 27 moet hierdoor worden gerelativeerd en de grootte van de opbrengst van week 28 tot 30 moet worden verhoogd naar 6.000 tot 7.000 ton per week."


Raming van de wekelijkse abrikozenopbrengst in Frankrijk voor 2023

"In alle regio's  in Frankrijk zullen de rassen Colorado, Pricia, Wondercot en Mayacot het seizoen beginnen, naast nieuwe veelbelovende rassen als Prialina. De Bergeron-abrikozen worden rond 10 juli verwacht."

Prialina-abrikoos vóór de oogst - Foto: Pascal DELON

Tot nu toe had de Franse teelt weinig last van weersrisico's 
Zoals uit de op 26 april op de medFEL-beurs gepresenteerde cijfers is gebleken, is de Europese opbrengst geraamd op 503.000 ton (-7% ten opzichte van die van 2022, en ook  -7% ten opzichte van het gemiddelde van 2017-2021).

Spanje zit met bijna 100.000 ton weer dichter bij het nationale potentieel. De droogte heeft de ramingen die zijn gedaan echter flink beïnvloed. In de regio Murcia is de opbrengst hierdoor met 30 tot 40% gedaald. In de regio's Catalonië en Aragon zijn de weerrisico's vrij groot. De sluiting van het Urgell-kanaal (dat 50.000 hectare bevloeit) is een duidelijk bewijs van de gevolgen van deze risico's.

In Italië is het seizoen in de zuidelijke regio's al begonnen, terwijl de noordelijke regio's nog aan het herstellen zijn van de overstromingen en de hagelbuien.

In Frankrijk hebben de regenbuien van afgelopen weekend ervoor gezorgd dat een deel van de waterreserves in het door droogte bedreigde departement Pyrénées-Orientales weer kon worden aangevuld, wat enige stress bij de telers heeft weggenomen. Sommige teeltgebieden (Bouches-du-Rhône, Gard) zijn getroffen door hagel, maar de schade op nationale schaal zal niet heel groot zijn."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.