"Het Siciliaanse seizoen van Cantaloupe meloen lijkt op een regelrechte ramp uit te lopen voor de telers. Voor hun product krijgen ze nauwelijks 20 cent per kilo aangeboden", zegt Alessandro Morgana, een kleinschalige teler uit Palma di Montechiaro. De meloenen worden geteeld in een behoorlijk uitgestrekt gebied, van Palma di Montechiaro en Licata tot verder zuidwaarts langs de kust van het eiland.
Alessandro Morgana
"Over de kwaliteit valt helemaal geen slecht woord te zeggen, maar de handelswaarde is miniem. De teeltkosten zijn daarentegen een vaste post en stijgen ook voortdurend. Een Cantaloupe zaailing kost bijvoorbeeld € 1,00 à € 1,05, maar de kosten houden daar natuurlijk niet op. De gewassen moeten ook afgedekt worden met plastic, de planten moeten behandeld worden en ook meststoffen kosten geld. Zelfs als een plant erin slaagt om 6 tot 8 kg meloen te produceren, komen de teeltkosten uit op 60/70 eurocent per kilo. En dan zijn er nog de arbeidskosten waar niemand het over heeft, want het werk van de kleinschalige telers wordt zomaar over het hoofd gezien."
"De persoonlijke offers lijken geen waarde te hebben, maar de gemaakte kosten hebben dat wel, daar zorgen de banken wel voor met hun aanmaningen om de schulden af te lossen", klaagt de teler. "Op dit moment zien we helaas prijzen van 10/20 cent per kilo de revue passeren en ladingen die worden teruggestuurd vanwege een of ander geschil of gewoon volumes die onverkocht blijven. We lopen enorme risico’s door overmatige blootstelling aan schulden. We stapelen de schulden op, gewoon door te werken. Dat is werkelijk onaanvaardbaar."
"De kern van het huidige probleem is overproductie als gevolg van de periode waarin de aanplant is gebeurd. Bijna al het product is tegelijkertijd rijp. Bovendien trekt de consumptie wegens het slechte weer helemaal niet aan."
"We vragen als sector de overheid gewoon om wat zuurstof. We vragen om bemiddeling met de banken, om uitstel van betaling van de lopende leningen te krijgen en gunstiger rentevoeten op de volgende leningen. Anders wordt het moeilijk volgend seizoen nog gewassen aan te planten."
Deze keer heeft de buitenlandse concurrentie er weinig of niets mee te maken. De Siciliaanse Cantaloupe meloen komt immers als eerste Europese product op de Italiaanse en Europese markt. Het Siciliaanse product wordt alleen voorafgegaan door de Senegalese meloen en daarna wordt Sicilië geflankeerd door de Noord-Afrikaanse en vervolgens ook de andere mediterrane teeltregio's. Het mediterrane groente- en fruitaanbod heeft de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het opvullen van de leemten in de aanvoer en om te trachten in te spelen op de vraag.