Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coexa (Peru)

"Goede vraag naar mandarijnen in VS, prijsstijgingen in EU door tekorten"

De Peruaanse exporteur Compañía de Exportaciones y Negocios Generales (Coexa) ziet een stijgende vraag naar mandarijnen op de Amerikaanse markt, terwijl ze in Europa prijsstijgingen waarnemen door een tekort aan importfruit. "De vraag naar mandarijnen op de Amerikaanse markt is de afgelopen jaren gestegen en in 2023 is dat niet anders. Van alle citrussoorten is mandarijn er het populairst. En in Europa is er een tekort aan importfruit aan het begin van het seizoen, in de maanden april en mei. Hierdoor kunnen de prijzen voor vroege rassen van het zuidelijk halfrond toenemen", zegt Rodrigo Cisneros, commercieel manager van Coexa. 

Met een aandeel van ongeveer 65% is de VS de belangrijkste markt voor Coexa. De rest van het fruit gaat naar de EU en Aziatische landen. "Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de groeiende vraag naar mandarijnen op de Amerikaanse markt, is de veelzijdigheid van dit citrus. Mandarijnen kunnen vers gegeten worden, maar ook geperst tot sap of gekookt of gebakken. Mandarijnen vind je ook vaak in de broodtrommels voor kinderen op school. Het is een geweldige bron van vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor ze een populaire keuze zijn onder gezondheidsbewuste consumenten. Prijstechnisch heeft de importmarkt voor mandarijnen in de VS de afgelopen jaren wat fluctuaties gekend, maar in 2023 zullen de prijzen naar verwachting relatief stabiel blijven. Elk jaar neemt de concurrentie echter toe tussen exporteurs, met leveranciers uit verschillende landen zoals Peru, Chili, Spanje en Marokko die allemaal strijden om een deeltje van de koek. Kwaliteit wordt de sleutelfactor", beweert Cisneros.

Coexa teelt, verpakt en exporteert Oronules, Clemenules en Tango mandarijnen, Tahiti limes en Sweet Globe druiven. Het bedrijf heeft een kantoor in Lima en de teelt vindt plaats in een vruchtbare vallei in Ica.

Met de blik op Europa
"De Europese markt voor mandarijnen is de laatste jaren aan het uitbreiden door een toegenomen interesse in gezond eten en de populariteit van dit fruit als een snelle en gemakkelijke snack. Veel Peruaanse exporteurs richten zich dit jaar op Europa met vroege rassen als Satsuma, Primosole en Clementine. De verlaging van de zeevrachtkosten helpt zeker een handje. Ook op de Europese markt is de prijs relatief stabiel. Prijzen fluctueren natuurlijk wel afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van het fruit, maar over het algemeen blijven ze binnen redelijke marges voor de consument", zegt Cisneros. 

Lagere verzendkosten
"Het afgelopen jaar zijn de zeevrachttarieven aanzienlijk gedaald. De gevolgen van de coronapandemie hebben de scheepvaartsector voor onvoorziene uitdagingen gesteld. Vorig jaar botsten veel bedrijven die afhankelijk waren van zeevracht op talloze moeilijkheden bij het onderhouden van hun toeleveringsketens. De kosten voor maritiem transport stegen enorm, waardoor het voor veel bedrijven steeds moeilijker werd om winst te maken. Door het tekort aan containers ondervonden importeurs ook vertragingen bij het ontvangen van hun goederen, wat ook leidde tot omzet- en winstderving. Nu kunnen we gelukkig opgelucht ademhalen met de recente daling van de zeevrachtkosten. De verbeterende situatie wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de versoepeling van de lockdowns, de grotere beschikbaarheid van containers en de normalisering van de wereldhandel. En toch is dit nog steeds niet genoeg om de stijgende inputkosten van telers te dekken", stelt Cisneros. 

Uitbreiding naar Azië 
"In de komende vier jaar willen we de Aziatische markt ontwikkelen. We zouden er graag ruim 20% van ons volume naartoe zenden. De ingebruikname van de nieuwe haven van Chancay zal helpen om de deuren naar de Aziatische markt te openen. We zetten ook in op nieuwe citrusrassen zoals Orri, waarmee we importeurs en supermarkten een ander product kunnen aanbieden. En tegenwoordig is productiviteit alles. De teler moet weten hoe hij elke vierkante meter van zijn velden moet gebruiken om de best mogelijke opbrengst te behalen met het oog op een uitstekend exportpercentage en een premium kwaliteit die kunnen concurreren op de meest veeleisende markten", besluit Cisneros. 

Voor meer informatie:
Rodrigo Cisneros
Coexa
Tel: +51 012 133 500 (Peru)
rodrigocisneros@coexa.com.pe 
www.coexa.com.pe 

Publicatiedatum: