Oogstraming voor Zuid-Afrikaans hardfruit en druiven licht gedaald

De oogst van Zuid-Afrikaanse appelen, peren en druiven zal in het verkoopseizoen 2022/23 naar verwachting licht dalen, grotendeels doordat het areaal niet is vergroot en vanwege een terugkeer naar normale opbrengsten na een recordoogst voor alle drie de genoemde producten. De teeltregio's voor appelen en peren kregen in november 2022 te maken met hagelbuien die de oogst beschadigden, terwijl de hittegolf in januari 2023 in de Noordkaap tot verliezen bij druiven leidde. Zuid-Afrika is zelfvoorzienend wat de teelt van hardfruit betreft en voert alleen kleine hoeveelheden in om te voldoen aan nichemarkten of om te voldoen aan de vraag buiten het seizoen, wanneer het aanbod beperkt is. Verwacht wordt dat het lagere uitvoerbare aanbod en de moeilijke toegang tot de havens de uitvoer van appelen, peren en druiven in het seizoen 2022/23 zullen beperken.

Appelareaal
Het appelareaal is de afgelopen tien jaar gestaag uitgebreid met een gemiddelde groei van meer dan 1% per jaar (zie bovenstaande grafiek). Deze positieve trend is te danken aan de voortdurende investeringen in de sector loofbomen op basis van relatief hoge inkomsten en een verbeterde rentabiliteit van de exportmarkten. Bovendien hebben verbeterde rassen en betere tuinbouwpraktijken, waaronder investeringen in netten, tot hogere opbrengsten geleid.

Ondanks uitstekende teeltseizoenen wordt echter verwacht dat het appelareaal in Zuid-Afrika in 2022/23 zal afvlakken tot 24.950 hectare of bijna 36 miljoen appelbomen, met een verwaarloosbare nieuwe aanplant. Versnelde inputkosten voor de tuinbouw, hogere kosten voor verpakkingsmateriaal en opslag, hoge transporttarieven en zwakke markten verminderen de winstgevendheid van appelen en beperken verdere investeringen in de uitbreiding van de teelt.


Appels zijn populair in Zuid-Afrika en worden het hele jaar door geconsumeerd. Door de hagelbuien in 2022/23 steeg het aanbod van appelen en appelsap van niet-exportkwaliteit op de lokale markt. De hoge kosten van koelopslag als gevolg van de loadshedding en de druk op de koelcapaciteit hebben er ook toe bijgedragen dat een aanzienlijk volume appelen (voornamelijk Goldens) onmiddellijk na de oogst op de lokale markt is verschenen. Verwacht wordt dat het grotere aanbod en de lagere prijzen veel Zuid-Afrikaanse consumenten naar appelen, een betaalbare vrucht, zullen leiden, omdat zij ondanks de hoge voedselinflatie opties zoeken om een gezond voedingspatroon te handhaven. Bijgevolg is het verbruik naar boven bijgesteld tot 615.025 ton in 2022/23.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.