Zündorf & Zerres GmbH Köln:

"Groot aanbod Duitse kruiden"

Terwijl het Europese steenfruitseizoen nu ondanks de weerscapriolen snel op gang komt, loopt de import van exotisch fruit terug. "Vorig jaar hadden we een extreem lang steenfruitseizoen, met hoogwaardige partijen uit Griekenland en Turkije die tot ver in september beschikbaar waren. Onder andere de Turkse ijsperzik, een nieuw ras uit Turkse teelt, deed het erg goed bij onze klanten in de retail", zegt Abdessalem Najar, groothandelaar op de Keulse groothandelsmarkt en directeur van het daar gevestigde Zündorf & Zerres GmbH.

Na afloop van het Europese steenfruitseizoen volgden pruimen, nectarines en perziken uit verschillende landen van herkomst, zoals Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. "De kwaliteit van het overzeese steenfruit voldeed niet aan de eisen van onze klanten, waardoor de vraag relatief beperkt was. Daarom hebben wij ons onmiddellijk na de start van het seizoen volledig teruggetrokken", aldus Najar, die nu sinds ongeveer drie weken het hele assortiment Europees steenfruit aanbiedt. 

Grote vraag naar Egyptische perssinaasappelen
Naast steenfruit gaat de afzet van citrus gestaag door, vervolgt de groothandelaar. "We zijn begonnen met Portugees citrus, daarna zijn we overgegaan op Spanje en Marokko, en sinds ongeveer een maand domineren Egyptische Valencias ons citrusassortiment. De vraag is groot en de beschikbaarheid is constant. De prijzen liggen ongeveer tien procent hoger dan vorig jaar. In tegenstelling tot andere jaren is er nu een gebrek aan sinaasappelimport uit Zimbabwe, maar binnenkort komen er zeker Zuid-Afrikaanse partijen."

Lokale kruiden vervangen import
Tot anderhalf jaar geleden werd Zündorf & Zerres GmbH ook beschouwd als dé plek voor keukenkruiden uit de hele wereld. Najar: "De prijzen voor ingevlogen producten zijn erg hoog en er is minder behoefte aan geïmporteerde kruiden omdat de binnenlandse teelt snel toeneemt. In het afgelopen decennium hebben wij ons leveranciersnetwerk kunnen uitbreiden met enkele regionale kruidenproducenten, waardoor wij op dit gebied niet meer importeren."


Directeur Abdessalem Najar tijdens het groothandelsmarktbezoek van FreshPlaza in 2019

Sluiting groothandelsmarkt bijna onvermijdelijk
Na de laatste onderhandelingen tussen de belangengemeenschap van de Keulse groothandelsmarkt en het stadsbestuur is de stemming in de markthal nogal vertroebeld, volgens Najar. "Niemand weet echt waar het heen gaat. Persoonlijk verwacht ik dat de groothandelsmarkt eind 2025 definitief zal sluiten. We proberen nu al een locatie elders te vinden, zodat we onze activiteiten kunnen voortzetten. Met name de bevoorrading van kleinere supermarkten heeft de laatste jaren snel aan belang gewonnen", besluit Najar. 

Voor meer informatie:
Abdessalem Najar
Zündorf & Zerres GmbH
Marktstraße 10
D-50968 Köln, Duitsland
Tel: +49 (0)221 38 12 95
info@zuendorf-zerres.de 
www.zuendorf-zerres.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.