Welke rassen zijn trending?

Appelprijzen in Oekraïne verdubbeld

De groothandelsprijzen voor appelen in Oekraïne zijn momenteel meer dan twee keer zo hoog als in 2022. De Oekraïense appeloogst in 2022 was goed en velen vragen zich af waarom de prijzen zo zijn gestegen. Zijn er nu ook goede kansen voor appelexporteurs uit Polen en andere landen op de Oekraïense appelmarkt?

Allereerst heeft de Oekraïense markt, ondanks een goede appeloogst in 2022, te maken met een toename van de appelimport, vooral in het segment van middelgrote en hoogwaardige producten. De groothandelsprijzen voor appelen in Oekraïne liggen momenteel 149% hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Voor welke appelrassen zijn de prijzen het hoogst en wat was de prijsverandering op jaarbasis? Zie de grafiek hierboven voor de analyses van de top 7 appelrassen in Oekraïne. Hoewel op de markt nog zo'n 20 appelsoorten te vinden zijn, hebben de meeste grote supermarktketens en telers momenteel zeker twee soorten: Gala en Golden Delicious.

Granny Smith concurreert in Oekraïne met de plaatselijke variëteit Renet Simirenko, die veel lekkerder is, maar er niet zo goed uitziet als Granny en veel andere problemen heeft vanuit het oogpunt van teelt en logistiek.

Wat de groothandelsprijzen betreft, vallen Golden Delicious en Fuji op tussen de populaire rassen; zij worden verkocht tegen gemiddeld  ongeveer € 0,51 per kg. Jonagold en Renet Simirenko zijn de goedkoopste appelen uit de top 7 en worden verkocht tegen gemiddeld € 0,39 per kg.

De prijzen voor de Golden Delicious appel zijn het sterkst gestegen: bijna driemaal zo hoog als vorig jaar. Ook Gala en Granny Smith gingen meer dan 2,5 keer in prijs omhoog. Maar Idared steeg het minst in prijs: 2,1 keer. Dit wijst op de voorkeur van de consument voor verschillende rassen en houdt ook verband met de eigenaardigheden van het bewaren van verschillende appelrassen.

Met name het ras Golden is zeer gevoelig voor zelfs lichte schommelingen in de luchttemperatuur bij de fruitopslag, terwijl Idared veel minder reageert op deze "schokken". Aangezien Oekraïne van de herfst tot de lente in de omstandigheden leefde van constante Russische aanvallen op de civiele infrastructuur, namelijk op de energievoorziening van het land, was het vrij moeilijk om alle appelen, en sommige rassen in het bijzonder, op te slaan.

In het seizoen 2022/23 werden de Oekraïense telers gedwongen in allerijl appelen uit de opslag te verkopen omdat zij niet zeker waren van de mogelijkheid om hun kwaliteit te handhaven, gezien de strijd van het Russische leger tegen het Oekraïense energiesysteem. Doordat het Oekraïense energiesysteem deze oorlog won, konden de telers die besloten de appelen tot mei te bewaren, goed geld verdienen.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.