Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In Europa zijn er zelfs landen die de champignonteelt hebben stilgelegd"

Een van de gevolgen van de droogte die bijna heel Spanje treft, is de schaarste aan stro. Elías Olmeda, voorzitter van Champinter, een coöperatie uit de provincie Albacete, geeft aan dat de champignonteelt afhankelijk is van stro, een belangrijke component in compost. Door de prijsstijging van deze grondstof komt de champignonteelt in zwaar vaarwater terecht.

Olmeda wijst erop dat stro in Spanje dient als veevoeder, als grondstof voor de champignonteelt en als biomassa voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Volgens de voorzitter van Champinter, een van de belangrijkste champignonproducenten in Spanje, worden vele projecten voor hernieuwbare energie gesubsidieerd door de overheid, zodat ze makkelijker het geld voor stro kunnen ophoesten dan veel champignon- of veetelers. "Als deze situatie aanhoudt, zal het stro uiteindelijk niet bij de champignon- of veetelers terechtkomen, en als het dat wel doet, zal het tegen feitelijk onbetaalbare prijzen zijn."

"In Europa zijn er zelfs al landen die de champignonteelt hebben stilgelegd vanwege een gebrek aan compost", zegt hij.

Olmeda geeft aan dat er grosso modo twee redenen zijn voor deze situatie: droogte en de oorlog in Oekraïne. Want door de hoge brandstof- en energieprijzen, voornamelijk gas, worden meer bijproducten, zoals stro, gebruikt voor de opwekking van hernieuwbare energie.

Bovendien hebben de landen van het Midden-Oosten de aankoop van stro verhoogd om hun dieren te voeren. En terwijl het transport van stro vroeger nog redelijk complex was, wordt het tegenwoordig geperst en kunnen er duizenden tonnen over zee vervoerd worden.

Elías Olmeda wijst verder op een bijkomende bedreiging: de nieuwe regelgeving omtrent plastic verpakkingen. Verpakkingsfabrikanten kijken nu al naar stro om er karton van te maken, aangezien stro cellulose bevat en dus geschikt is voor de productie van dit type verpakking.

Bovendien hakken de moderne maaidorsers het stro veel fijner. Dat is ook een probleem, want zo is er minder stro beschikbaar voor de champignonteelt.

Volgens de voorzitter van Champinter zal het tekort aan stro een probleem vormen voor de veeteelt en voor sectoren die compost gebruiken, zoals de champignonsector. Daarom stelt hij dat een mogelijke "stro-oorlog" dringend moet worden voorkomen door de overheid.

Publicatiedatum: