Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: Thompson druif vervangen door Crimson

Het Indiase druivenseizoen loopt stilaan ten einde. Volgens Amit Chopde, CEO van AGF-exporteur Chopde Farms and Exports, is het langer dan gebruikelijke seizoen behoorlijk succesvol geweest.

"Ons bedrijf had over het algemeen een zeer succesvol druivenseizoen. We waren tevreden met zowel de volumes als de kwaliteit. We hebben van begin januari tot eind april geoogst, waardoor we tot eind mei fruit aan de markt konden leveren. Dit langer dan gebruikelijke seizoen stelde ons in staat om aan de vraag te voldoen en een constante aanvoer te behouden. Ondanks de hogere opbrengst hebben we steeds een stabiele markt gezien, die het toegenomen aanbod heeft geabsorbeerd zonder significante prijsschommelingen. We zijn verheugd te kunnen melden dat we dit seizoen meer dan 100 containers naar Europa hebben geëxporteerd. Het is de eerste keer dat we de kaap van de honderd halen!"

Chopde Farms exporteert de meeste druiven naar Europa. Ook de export naar Rusland is redelijk vlot gegaan, ondanks het aanhoudende conflict. "De Europese markt is van groot belang voor de export van Indiase druiven. We zijn dit seizoen getuige geweest van een sterke vraag naar gemengde druiven vanuit de Britse en Europese retail. Daarnaast was er ook een toename in de vraag uit Rusland en Zuidoost-Aziatische landen. Vanwege het conflict tussen Oekraïne en Rusland waren we sceptisch over de handel met Rusland, maar de verzendingen zijn soepeler verlopen dan vorig jaar."

Wat nieuwe bestemmingsmarkten betreft, is er één land dat er echt uitspringt voor Chopde. "De Canadese markt biedt veel kansen voor Indiase druiven en we onderzoeken actief de mogelijkheden om deze markt aan te boren. Hoewel Europa de belangrijkste markt voor onze druivenexport blijft, verkennen we ook nieuwe wegen voor groei, zoals Canada. De Indiase druivenexport is met 6% gestegen in vergelijking met vorig seizoen. De gunstige wisselkoersen en lagere vrachttarieven hebben daar een cruciale rol in gespeeld." 

Hoewel India veel regen en ook hagel heeft gehad, had het weer niet echt invloed op de kwaliteit van de druiven. "Een van de meest opvallende effecten van de frequente en ongebruikelijke regens was de vertraging van het verpakkingsproces gedurende een bepaalde periode. Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de druiven niet significant is aangetast. We hebben anderzijds ook het voordeel van een uitgebreid telersnetwerk over een groot gebied. Hierdoor kunnen we druiven van meerdere locaties betrekken, waardoor we een consistente en stabiele aanvoer kunnen garanderen. Hoewel de ongewone regenbuien voor tijdelijke verstoringen zorgden, hielp onze brede telersbasis ons om een constante aanvoer te behouden en onze verplichtingen jegens de klanten na te komen."

In India worden tegenwoordig meer Crimson dan Thompson geteeld. "Er worden natuurlijk wel meerdere druivenrassen uitgeprobeerd, maar er is een merkbare verschuiving van het traditionele Thompson ras naar Crimson. Deze verschuiving wordt gedreven door de toenemende vraag naar gekleurde rassen, met name in Europa. Het Crimson ras biedt aantrekkelijke kleureigenschappen en is populair bij zowel telers als consumenten. Naarmate meer telers overstappen op Crimson, wordt verwacht dat India in staat zal zijn om een aanzienlijk volume kleurrassen te leveren, waarmee kan worden voldaan aan de vraag op de Europese markt."

"Deze verschuiving naar kleurrassen getuigt van het aanpassingsvermogen en de bereidheid van de sector om nieuwe marktkansen te verkennen. Het benadrukt ook het potentieel van India om zich de komende jaren te vestigen als een betrouwbare leverancier van gekleurde druiven", besluit Chopde.

Voor meer informatie:
Amit Chopde
Chopde Farms and Exports
Tel: +91 98230 86907 (India)
amit@chopdefarms.com 

Publicatiedatum: