Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elena Rogojnikova, The Greenery International :

"Goede seizoensstart voor avocado's in 2023"

Tholen - "Het begin van 2023 was voor de verkoop van avocado's zeer goed. Veel supermarktketens hebben gebruik gemaakt van 'gezonde voornemens' momentum om de avocado, die bekend is als 'super food', in het zonnetje te zetten. Daarvoor werden veel promo’s ingepland. Het prijsniveau was wel aan de hoge kant vanwege lage beschikbaarheid. Bijvoorbeeld Israël kampte met lagere beschikbaarheid van zowel Hass als Greenskins. Dit werd veroorzaakt door het koude weer tijdens de bloei. Hierdoor was niet voldoende fruit om aan alle vraag van zijn klanten te voldoen. Daarnaast was de maatsortering kleiner dan gemiddeld", aldus Elena Rogojnikova , senior inkoper van The Greenery International. 

Goede vraagverwachting, maar uitdagingen in beschikbaarheid 
"De tendentie van het begin van het jaar wordt voortgezet in juni – al jaren bekend als dé avocadomaand. Iedere jaar zorgt dit voor een verhoging van de populariteit van de avocado bij de consument", vertelt Elena. "Het Zuid-Afrikaanse seizoen is dit jaar vroeger begonnen met forse volumes van Fuerte en Pinkertons, voornamelijk in grove maten. Wel heeft de hevige regenval in Levubu en Tzaneen voor wat meer schilschade en steel rot gezorgd. Samen met de hogere volumes heeft dit in april tot een snelle daling van de prijzen voor greenskins geleid. Het heeft ook invloed gehad op de prijsstelling van Fuerte uit Kenia en Zutano uit Peru. Het vroege begin van het Zuid-Afrikaanse seizoen was ook deels veroorzaakt door logistieke problemen in Peru."

"Greenskins worden origineel veelal verkocht naar Rusland. Door de oorlog in Oekraïne loopt het anders dit seizoen, volgens Nederlandse Rusland exporteurs, is er ook minder vraag voor avocado op de Russische markt, dan voorafgaande jaren. Hierdoor worden greenskin avocado’s voornamelijk verkocht naar Oost- en Centraal Europa, Baltische landen en Griekenland en Italië", vertelt de inkoper. 

"Er zijn dit jaar minder Hass avocado’s uit Zuid-Afrika aanwezig en er worden minder Ryans verwacht komende maanden. Komende drie weken verwachten wij wat minder aanvoer in greenskins uit Zuid-Afrika, wat zal zorgen voor een uplift in de prijzen.Vanaf week 24 de aantallen gaan weer oplopen. Verder hebben we de afgelopen maanden voldoende aanvoer gehad uit Peru, Colombia en Kenia. De afgelopen paar jaar heeft Kenia zich positief ontwikkeld wat betreft kwaliteit. Ook Tanzania verovert langzamerhand haar plekje op de Europese avocadomarkt."

Voor meer informatie:
Elena Rogojnikova
The Greenery
Mob: 06 52 64 76 00
e.rogojnikova@thegreenery.com