Verslag groothandelsmarkt China week 20

Prijzen importappelen -15% in China

Mei is het laagseizoen voor de fruitmarkt en de soorten fruit die binnenkomen zijn relatief beperkt met kleine hoeveelheden. Daaronder zijn er meer importappelen en citrus. Durian is ongetwijfeld het meest in trek op de markt, terwijl Thaise mangosteen snel wordt uitverkocht vanwege het kleine aantal aankomsten.

Durian wordt momenteel gedomineerd door Monthong uit Thailand en Kanyao uit Vietnam. De aankomst van Monthong uit Thailand bleef dalen en de prijs steeg van € 116-118 vorige week tot € 145 per karton deze week en veel kopers bleven kopen. Een groot aantal Vietnamese Kanyao durians is op de markt en de prijs is licht gestegen in vergelijking met vorige week, ongeveer € 46-50 per karton (7,5 kg). Omdat het startseizoen van Vietnam Kanyao de Monthong van Thailand kan overnemen is het aanbod groot en hoewel de smaak niet zo goed is als die van de Monthong-variëteit is hij ook ideaal, zodat hij kopers aantrekt. Sommige handelaren beweerden dat, omdat Monthong schaars en populair is, er momenteel meer kopers zijn die Monthong kopen.

Links: Monthong uit Thailand; Rechts: Kanyao uit Vietnam

De laatste tijd zijn de binnenkomende ladingen mangosteen uit Thailand sterk afgenomen, waardoor de prijzen aanzienlijk zijn gestegen. Volgens de handelaren bedroeg de prijs van mangosteen van hoge kwaliteit in dezelfde periode vorig jaar ongeveer € 35 per karton, maar momenteel bedraagt de prijs van hetzelfde aanbod ongeveer € 62 per karton, een stijging van meer dan 70%. De prijs is blijven stijgen en dezelfde bron heeft de prijs deze maand met meer dan € 13 per karton verhoogd in vergelijking met vorige maand. Door het korte aanbod verloopt de afzet ondanks de hoge prijzen nog steeds snel.

Links: Zuid-Afrikaanse grapefruit; rechts: Nieuw-Zeelandse appel

De prijs van importappelen is met ongeveer 10%-15% gedaald in vergelijking met vorige week en de afzet is vertraagd. Naar verluidt heeft Moederdag de appelverkoop bevorderd en zowel de prijzen als de afzet vertragen na deze feestdag. Bovendien komt er volgens handelaren dit seizoen meer klein fruit aan en het merendeel daarvan wordt gebruikt voor speciale verkopen in supermarkten. Zonder festivalacties zullen er minder speciale aanbiedingen in supermarkten zijn en klein fruit is niet geschikt voor zakelijk gebruik of als geschenk, waardoor de totale aankoopvraag afneemt, wat ook een van de redenen is voor de vertraging van de verkoop

Zuid-Afrikaanse citroen

De afzet van Zuid-Afrikaanse grapefruit is deze maand beter dan voorheen. Grapefruit is aangepast van € 30 toen het vorige maand voor het eerst werd aangeboden naar de huidige € 21 per karton en de handelaar gaf aan dat dit de normale prijs is. Grapefruit wordt vooral gebruikt in de frisdrank- en cateringsector. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt de vraag toe, zodat de afzet vlot verloopt.

Wat Egyptische sinaasappelen betreft, zeiden sommige handelaren dat momenteel slechts enkele grote merken goed verkopen en dat hun prijzen onlangs zijn gestegen, terwijl de afzet van andere merken niet bevredigend is. De prijs van Filipijnse ananas stijgt geleidelijk, maar de verkopers zeggen dat de afzet traag verloopt.

Rode perzik uit Yunnan

Wat binnenlands seizoensfruit betreft, zijn lychees en Shine muscats eerder geleidelijk op de markt gebracht en sommige handelaren zeiden dat het aanbod binnenkort zal toenemen en dat zij de volgende categorie zullen worden die de aandacht trekt. Tot de gebieden waar lychees worden verkocht behoren Hainan en Guangdong en de prijs is gedaald van meer dan € 5,27 per kg tot meer dan € 2,63 per kg. Door het kleine aanbod is de verkoop over het algemeen bevredigend. Ander seizoenfruit op de markt omvat Yunnan-bayberry en kleine rode perziken uit Yunnan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.