Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit is de kroniek van een aangekondigde dood"

Bomen in Lleida stoten nectarines af om te overleven

De Catalaanse brancheorganisatie Afrucat heeft een persconferentie gehouden in een nectarineboomgaard in Castellserà waar duidelijk de gevolgen te zien zijn van de sluiting van het Urgell-kanaal: uitgedroogd fruit dat door de bomen wordt afgestoten en weinig bladbedekking. 

"Dit is de kroniek van een aangekondigde dood", zei Manel Simon, directeur van Afrucat. "Deze boomgaard van 10 hectare heeft zijn volledige oogst verloren. Het water van de vijver die bij de boomgaard hoort, wordt zo goed mogelijk beheerd, maar de watervoorraad is verre van voldoende. Een boom heeft tijdens de productieve fase van het seizoen ongeveer 40 liter water per dag nodig. Nu krijgen de bomen om de 2 dagen 4 liter. Om ons een idee te kunnen vormen van de waterhoeveelheden: bij een douchebeurt wordt gemiddeld 200 liter water gebruikt."

"Tijdens de laatste bijeenkomst van de irrigatiegemeenschappen werd geopperd dat het misschien tijd is om de bevolking, net zoals een paar jaar geleden, weer bewust te maken van het belang van waterbesparing. Door de watervoorziening van de bevolking met 20% te verminderen, zouden fruittelers deze zomer weer wat meer water hebben voor hun bomen en de overlevingskansen van de gewassen vergroten."

"Maar het volstaat niet om gewoon te communiceren dat er minder water voorhanden is. Als we daarentegen bij het openen van de kraan zien dat er minder druk is, zal dat meer effect hebben", zei de directeur van Afrucat.

De fruittelers staan voor een dilemma. Aan de ene kant zouden al die uitgedroogde vruchten aan de bomen idealiter verwijderd moeten worden, maar de kost van de arbeid die daarvoor moet worden ingezet, kan nergens worden doorberekend. Aan de andere kant kun je wachten tot de boom ze spontaan afstoot. Dat doet hij omdat de stress te groot is geworden, maar dat betekent dus ook onnodig lijden voor de bomen.

Afrucat herhaalt de vraag om duidelijke en strenge criteria voor watergebruik vast te stellen en daarbij de houtachtige gewassen voorrang te geven, want als die sterven, duurt het 4 à 5 jaar voor een nieuwe aanplant weer productief wordt. En al wie niet kan irrigeren, zou de zekerheid moeten hebben dat ze financieel worden gecompenseerd.

Afrucat had eind vorige week ook een ontmoeting met leden van DG Agri van de Europese Commissie, waar ze de ernst van de situatie voor de Catalaans fruitsector uit de doeken deed. Het directoraat-generaal zegde toe voldoende middelen te zullen mobiliseren om de fruitteelt te redden.

Voor meer informatie:
Afrucat
www.afrucat.com

Publicatiedatum: