Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eetbare CBD-coating kan houdbaarheid aardbeien verlengen

Binnenkort kun je een doos vers geplukte, zoete aardbeien halen bij de kruidenier of de plaatselijke boerenkraam. Maar het is teleurstellend als je ze thuis krijgt en merkt dat de onderste zijn gaan rotten. Om de houdbaarheid van de bessen te verlengen, hebben onderzoekers in ACS Applied Materials & Interfaces cannabidiol - een niet-hallucinogene verbinding uit cannabis, bekend als CBD - en natriumalginaat verwerkt in een eetbare antimicrobiële coating.

CBD is populair vanwege zijn potentiële therapeutische effecten. Maar er is ook aangetoond dat deze cannabinoïde antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen heeft. In eerdere studies beperkte CBD de groei van sommige bacteriën en pathogene schimmels, zoals die welke vers fruit en groenten doen rotten. De olieachtige verbinding moet echter gelijkmatig in water worden verdeeld voordat deze op grote schaal in voedsel kan worden verwerkt of voor de conservering van voedsel kan worden gebruikt. Een mogelijke manier om dit te doen is de CBD moleculen in te kapselen in eetbare polymeren. Dus wilden Pongpat Sukhavattanakul, Sarute Ummartyotin en collega's zien of een voedselcoating gemaakt met CBD gevulde nanodeeltjes de antimicrobiële activiteit kan bevorderen en de versheid van aardbeien kan verlengen.

De onderzoekers kapselden CBD in poly(D,L-lactide-co-glycolide), een biologisch afbreekbaar polymeer dat wordt gebruikt bij de toediening van geneesmiddelen, en produceerden deeltjes met een breedte van 400 nm. Ze mengden de meest stabiele nanodeeltjes, die 20 gewichtspercenten CBD bevatten, met natriumalginaat in water. Aardbeien werden vervolgens ondergedompeld in oplossingen die verschillende hoeveelheden nanodeeltjes bevatten voordat ze een tweede keer werden ondergedompeld in een mengsel van ascorbinezuur en calciumchloride om de kleurloze coating in een gel te veranderen.

Onbehandelde en behandelde aardbeien werden vervolgens in open plastic containers bij koelkasttemperaturen geplaatst. Na 15 dagen waren de met CBD behandelde monsters veel langzamer rijp en bedorven dan de onbehandelde, mogelijk door een verminderde microbiële groei. De coating met de meeste CBD geladen nanodeeltjes behield het donkerrode uiterlijk van de bessen, verbeterde hun antioxidant activiteit het meest, en vertoonde de grootste antimicrobiële bescherming gedurende de opslagperiode. Dit wat suggereert dat deze versie de langste houdbaarheid zou opleveren. De onderzoekers zeggen dat hun resultaten aantonen hoe ingekapselde CBD zou kunnen worden gebruikt om een kleurloze antimicrobiële coating te maken voor actieve voedselverpakkingen.

Voor meer informatie: labmanager.com 

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer