Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Genoeg Poolse appelen om het einde van het seizoen te halen"

Terwijl andere Poolse appelexporteurs hun seizoen aan het afronden zijn, is het bij Appolonia nog ontzettend druk. Volgens exportmanager Jakub Krawczyk is er ondanks de gestegen verkoop nog voldoende voorraad. "Onze huidige appelvoorraad is bijna gelijk aan die van vorig seizoen rond deze tijd. Toch hebben we een stijging in de verkoop gezien. Met deze voorraad, die niet te klein en niet te groot is, zullen we het tot het einde van het seizoen uitzingen. Wat andere bedrijven nog in de opslag hebben liggen, weet ik niet. Wij verkopen elk jaar ongeveer 150.000 ton appelen en onze voorraad is meestal groter dan die van andere telers, vooral wanneer het seizoen tegen het einde loopt."

Nu het seizoen ten einde loopt, hebben niet alle handelaren voldoende appelen op voorraad. Dat schept kansen voor Appolonia, stelt Krawczyk. "Veel van onze telers wachten tot mei of zelfs juni om hun ULO-kamers te openen. We leveren aan veel supermarktketens, dus we moeten jaarrond product beschikbaar hebben. We hoorden dat telers in het zuiden van het land erg krap zitten in de appelen. We hebben een aantal klanten die nu bij ons beginnen te bestellen omdat anderen geen product meer hebben. Dat gebeurt elk jaar rond deze periode. Dus als iemand nog wat appelen nodig heeft, kunnen wij die leveren."

Nu het aanbod schaarser wordt, stijgt de prijs, legt Krawczyk uit. "De prijs stijgt voortdurend. Rassen die nog moeilijk te vinden zijn, zoals Golden, worden steeds duurder. Er zijn ook steeds minder rassen beschikbaar tegen het einde van het seizoen. En veel van de appelen die we ontvangen kunnen we uiteindelijk niet accepteren, omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitseisen van onze klanten. We denken dat de prijs van sommige rassen nog meer zal stijgen, vooral in de maand juni."

Wat de logistiek betreft, zijn de kosten niet meer zo hoog als vroeger. "We merkten dat er momenteel veel vrachtwagens beschikbaar zijn op de markt die onze lading kunnen vervoeren. De prijzen voor transport zijn dus een beetje gedaald. Ik heb het nu alleen over wegtransport, want op dit moment verzenden we geen appelen in containers voor overzeese gebieden. Aan sommige Poolse supermarktklanten leveren we jaarrond, dus ons seizoen eindigt eigenlijk nooit helemaal, maar de laatste buitenlandse zending zal begin of midden juli plaatsvinden. Dan hebben we een aantal weken rust voordat we in september opnieuw Gala’s beschikbaar hebben voor het nieuwe exportseizoen", besluit Krawczyk. 

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930 (Polen)
jakub.krawczyk@appolonia.pl  
www.appolonia.pl 

Publicatiedatum: