Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische druiven zijn vroeg dit jaar

Het druivenseizoen is in Egypte zo'n twee weken geleden begonnen, een maand eerder dan vorig jaar. Deze vroege start biedt een mooie kans voor de Egyptische exporteurs, maar er zijn minder druiven beschikbaar. 

"Egypte heeft net als alle andere landen te maken met klimaatissues", zegt Salem Ghonim, adviseur voor de druivensector in Egypte. "Door het warme weer is het druivenseizoen eerder begonnen, maar de gemiddelde opbrengst per hectare is gedaald, terwijl het areaal gelijk is gebleven. De totale opbrengstdaling bedraagt zo'n 20-30%. De gemiddelde opbrengst ligt meestal rond de 24 ton per hectare, dit jaar halen we ongeveer 15 ton." 

"Maar qua kwaliteit is er geen verzwakking. De Egyptische teelt blijft superieur. De druiven zijn heel mooi en de smaak is uitstekend. Dit seizoen is daarop geen uitzondering", voegt Ghonim toe.

Het vroege begin biedt volgens Ghonim mooie kansen op de markt. "We betreden de markt een maand vóór Spanje, een van onze belangrijkste concurrenten. Dit geeft ons een goede positie in Europa en stelt ons in staat andere markten te beleveren die hun product gewoonlijk in Spanje zoeken, zoals Noord-Afrika."

Egyptische telers richten zich vooral op Europa, zegt Ghonim, maar ook op Oost-Azië en enkele Afrikaanse en Arabische landen, evenals op Rusland. "Naast Spanje zijn onze belangrijkste concurrenten Chili, dat zich tot Europa wendt als het geen goede export naar de Verenigde Staten heeft, en India, dat met ons concurreert in de witte druiven." 

Ook op de Russische markt is de vraag levendig dit jaar, zegt Ghonim. "De vraag vanuit Rusland is solide en groeiend. Het land neemt alle rassen en kleuren af. Rusland is op weg om onze belangrijkste markt te worden en zelfs de EU in te halen als deze trend zich voortzet."

Ondanks de oogstdaling zullen exporteurs aan de vraag kunnen voldoen, verzekert Ghonim. "Slechts 10-15% van de Egyptische druiven wordt geëxporteerd, waardoor er veel ruimte en capaciteit overblijft om aan elke vraag te voldoen. Ook zijn nog niet alle druiven van dit jaar geoogst."

"De prijzen zijn dit jaar redelijk goed. Maar de telers hebben daar niet veel over te zeggen. Het zijn de exporteurs die de prijzen bepalen en soms blijft de telersprijs dezelfde terwijl we de exportprijs zien stijgen", besluit Ghonim.

Voor meer informatie:
Salem Ghonim
Tel: +20 127 705 1153 (Egypte)
salemsh2018@gmail.com

Publicatiedatum: