vijf marktpartijen tekenen overeenkomst

AGF-shuttledienst Roeselare-Venlo krijgt vervolg

In Venlo ondertekenden afgelopen maandag vijf bedrijven uit West-Vlaanderen en de regio Venlo een samenwerkingsovereenkomst over de voortzetting van de dagelijkse shuttledienst voor het vervoer van verse groenten en fruit van de REO Veiling in Roeselare naar het Nederlandse Venlo. De samenwerkingsovereenkomst vormt het sluitstuk van een testfase die liep van december 2012 tot februari 2013. Aangezien de testfase door alle partijen positief werd geëvalueerd, wordt nu met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst een doorstart gemaakt naar een pilotfase van drie maanden.

In het project bundelen de Venlose bedrijven Frankort & Koning, Langfruit en Weyers hun goederenstromen van de REO Veiling in Roeselare naar Venlo. De REO Veiling garandeert dat logistieke dienstverlener Franken Transport uit Bergen Noord-Limburg dagelijks voor 8.30 uur weet wat het vervoersaanbod is en dat de goederen tijdig aan één kade klaarstaan voor transport. Daardoor kan gegarandeerd worden, dat de verse waren voor 16.00 uur in Venlo zijn – op tijd voor eventueel verder transport naar de Duitse markt.


 
Voorheen reden de drie Venlose bedrijven met verschillende vrachtwagens, soms slechts gedeeltelijk geladen, van Roeselare naar Venlo. Met de nieuwe shuttledienst kunnen de deelnemers niet alleen efficiënter werken, maar verduurzamen zij ook hun transport: bundeling van de goederenstromen reduceert het aantal voertuigkilometers.

De shuttle is onderdeel van het Interreg IV A project Oost West Poort (OWP), dat de bestaande economische en logistieke samenwerking tussen West-Vlaanderen en de regio Venlo wil versterken. Beide regio’s hebben een sterk agro & food cluster en vormen voor elkaar ook een toegangspoort tot belangrijke afzetmarkten.

Eén van de doelen van OWP is het tot stand brengen van een duurzame transportcorridor. De shuttle is daartoe een eerste aanzet. Behalve deze shuttle zijn er nog enkele andere projecten in voorbereiding. Daaronder project om sierteeltproducten van West-Vlaamse producenten in gebundelde stromen te vervoeren naar Veiling Rhein-Maas in Herungen, vlak over de rens bij Venlo.
Pilotprojecten zoals de REO-Venlo shuttle worden door de deelnemende bedrijven zelf gefinancierd. Bij de totstandkoming worden zij begeleid en ondersteund door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Innovatiecentrum Greenport Venlo, die hierin de rol van neutrale matchmaker vervullen.

OWP wordt door de regionale overheden gezien als een belangrijk project, dat voor beide regio’s vruchten kan afwerpen. Daarom werd de overeenkomst van de vijf marktpartijen mede ondertekend door gedeputeerde Jean De Béthune van West-Vlaanderen, gedeputeerde Twan Beurskens van de provincie Limburg, algemeen directeur Stefaan Matton van de POM West-Vlaanderen en wethouder Stephan Satijn van de gemeente Venlo.

www.oostwestpoort.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven