Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese lychee-export komt op gang

"Op 21 april is onze eerste partij lychees per vliegtuig in Nederland aangekomen. Tot nu toe hebben we dit jaar 4 ladingen lychees naar Europa geëxporteerd. Sinds begin mei zijn verschillende partijen lychees geëxporteerd naar Australië, de Verenigde Staten, Canada, Panama en andere landen," vertelt Lin Bo van Guangdong Zefengyuan Agricultural Products. Het bedrijf is momenteel druk bezig met van lychee-export.

"Van april tot mei worden voornamelijk lychees uit Hainan en Guangdong geëxporteerd. Door het weer is het seizoen dit jaar met ongeveer een week uitgesteld. In sommige teeltgebieden zijn de lychees kleiner, maar smaken ze beter. De leveringen voor de export zijn dienovereenkomstig uitgesteld. Zo werd de eerste container vorig jaar op 3 mei naar Noord-Amerika verscheept en dit jaar rond 12 mei. Afgaande op de huidige situatie is de export van lychees dit jaar op jaarbasis toegenomen. De export uit Hainan is met ongeveer 20% gestegen en die uit Guangdong met 10-15%; de exportprijs is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar."

"Wat de exportmarkt betreft zijn de importeurs op de Europese en Amerikaanse markt actiever dan ooit. Toen de lycheeprijs in het vroegste stadium € 5,27-7,91 per kg bereikte, hadden sommige importeurs al aankopen gedaan en deze snel ter plaatse verkocht. In voorgaande jaren moesten de Europese en Amerikaanse markten wachten tot de prijs tot € 2,63 per kg was gedaald alvorens met de leveringen te beginnen. Dit jaar heeft men de leveringen geregeld op het moment dat de prijs € 3,16-3,42 per kg bedraagt. De lokale verkoop van deze partijen is nog onduidelijk. Anderzijds bereiden we ons voor op de RCEP-markt, die binnenkort van start gaat wanneer de prijs daalt tot € 2,10 per kg en de dagelijkse leveringen worden geschat op 50-60 ton."

"De huidige situatie is dat veel importeurs willen verladen, maar zich tegelijkertijd ook zorgen maken of de lokale markt de prijs zal accepteren. De teelt heeft zijn piek nog niet bereikt en de marktvraag valt nog te bezien."

Volgens Lin heeft de Chinese regering de afgelopen jaren de export van lychees krachtig bevorderd en is het aantal landen van bestemming gestegen tot 20, waarbij nieuwe markten in het Midden-Oosten en Afrika, waaronder Koeweit en Kenia, zijn toegevoegd. Tegelijkertijd bleef de export groeien.

Over het teeltseizoen zei Lin dat de lychees aan het begin van het jaar goed bloeiden, wat een goed jaar had moeten worden, maar toen kreeg het gebied te maken met lage temperaturen en regenachtig weer, ernstige bloemval en minder vruchtzettingen dan verwacht, zodat dit jaar een middelgroot tot groot teeltseizoen voor lychees is.

Guangdong Zefengyuan Agricultural Products exporteert momenteel voornamelijk "Feizixiao" die over zee en door de lucht wordt verzonden, "Baitangying" via luchtvracht en een nieuwe Guangdongse variëteit "Keji No. 1" die vorig jaar voor het eerst werd geëxporteerd. De exportmerken omvatten "Xiazhili", "Zefengyuan" en het merk "Super Fruta" in samenwerking met Franse partners, die worden geëxporteerd naar Europa, de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Midden-Oosten en Afrika, en RCEP lidstaten. Het nieuwe gestandaardiseerde bewerkingscentrum van het bedrijf werd op 19 mei voltooid en naar schatting zal de exportcapaciteit met 50% toenemen.

Voor meer informatie:
Lin Bo
Guangdong Zefengyuan Agricultural Products Co., Ltd.
+86 139 0251 7788
 
 
Publicatiedatum: