Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De meeste extra vroege kersenrassen worden in hoog tempo vervangen"

De eerste extra vroege kersen van het Spaanse seizoen hebben vaak niet de kwaliteit om te slagen op een steeds grilliger markt wat consumptie en prijzen betreft. Dit gegeven nodigt uit tot reflectie over de toekomst van veel van de rassen die momenteel geteeld worden. "In het extra vroege en het vroege segment wordt de overgrote meerderheid van de traditionele rassen reeds in hoog tempo vervangen", zegt Luis Elías van Viveros Mariano Soria. "Het verschil in kwaliteit met de nieuwe rassen is overduidelijk", merkt hij op. 

"De traditionele vroege rassen zijn over het algemeen zachter en minder productief, waardoor ze aan concurrentievermogen inboeten." Bovendien wordt steeds meer gekeken of een product ook lange transittijden aankan, zegt Luis. Daarom is de kwaliteit van het fruit zo belangrijk. Ook een delicaat product als kers moet zo goed mogelijk bestand zijn tegen alle teelt- en verwerkingsprocessen, van handmatige oogst en sortering tot hydrokoeling en transport. "Je zou kunnen zeggen dat de kersensector in Europa midden in een proces van kwaliteitsverbetering zit." 

Viveros Mariano Soria zet volop in op de Royal rassen, die vooral opvallen "door de kwaliteit van het fruit". "Royal Bailey is een ras met een grote opbrengst, ondanks het feit dat het niet zelfbestuivend is. Het fruit heeft grote maten van meer dan 30-32 mm zonder dat er speciale teelthandelingen moeten worden uitgevoerd." 

"Het Royal Hermion ras is iets vroeger. De oogst vindt 7-8 dagen eerder plaats dan die van Royal Bailey. Het heeft een zeer donkere kleur en een hardheid van meer dan 80-85 durofel. In het vroege segment met onder meer de traditionele rassen Burlat, Early Biggy of Early Lory, vertegenwoordigen de Royal rassen een zeer grote verandering in fruitkwaliteit." 

Luis Elías vertelt dat het in de kersensector erg belangrijk is om de kenmerken van elk teeltgebied goed in kaart te brengen, want de oogstperiode voor kersen is zeer beperkt in de tijd. De keuze van het juiste ras is dus een belangrijke factor voor de winstgevendheid van een kersenteeltbedrijf.

"Royal Bailey en Royal Hermion worden aangeraden voor vroege zones met een gemiddeld of hoog aantal koude-uren, in ieder geval meer dan 700. Maar dankzij de kwaliteit van die rassen kunnen ze ook in hoger gelegen zones worden geplant, waar de eerste oogst later plaatsvindt, omdat ze zeker kunnen concurreren met de andere rassen die dan overvloedig op de markt zijn."

Buiten het vroege segment heeft Viveros Mariano Soria het Royal Helen ras. "Het is een latere kers waarvan de oogstperiode ongeveer overeenkomt met die van het Lapins ras. Royal Helen heeft hetzelfde pollen-allel als Lapins, wat ervoor zorgt dat het ras, net zoals alle rassen die dit allel hebben, zeer productief is. Maar Royal Helen bereikt een Brix-waarde van 23-24 en heeft ook grotere kalibers." Beide kenmerken zijn bepalend voor een goede afzet wanneer de grote volumes van middellate kersen op de markt arriveren. "Royal Helen wordt nu veel aangeplant in hoger gelegen teeltgebieden om in het middenseizoen op de markt gebracht te worden. Het is dan zeer concurrerend dankzij de hoge smaakkwaliteit." 

Interessante alternatieven
Toch is vroegrijpheid een eigenschap die zeer gewaardeerd wordt door telers, want het is in het geval van kersen synoniem voor winstgevendheid. Dat komt omdat het een fruitsoort is met minimale concurrentie vanuit het zuidelijk halfrond en waarvan de consumptie, in tegenstelling tot ander voorjaarsfruit zoals meloen of watermeloen, niet echt temperatuursafhankelijk is. Om deze reden zijn er in gebieden zoals Aragón al kasproducties die een aanzienlijk marktvoordeel behalen in vergelijking met de rest van het Spaanse seizoen.

"Ook Royal Bailey en Royal Hermion zijn geschikt voor de kasteelt, maar omdat ze niet zelfbestuivend zijn, vereisen ze wel een specifiek teeltbeheer. Ook voor gebieden met weinig koude-uren zoals Alicante, waar de traditionele rassen al verschillende seizoenen hebben gefaald, biedt de Royal-lijn opties. Royal Tioga presteert goed met slechts 250 koude-uren, maar ook Royal Hazel kan, ondanks het feit dat hij niet zelfbestuivend is, met een laag aantal koude-uren kersen van een groot kaliber voortbrengen." 

"Wat betreft zelfbestuiving, gaan we deze week op bezoek bij COT International in Nîmes om het nieuwe Sunpop ras te testen dat het absolute zelfbestuivings-allel heeft en dat een zeer hoge opbrengst en uitmuntende Brix-waarden behaalt", zegt Luis Elías. "Er duiken in deze tijden zeer interessante alternatieven op die een echt concurrentievoordeel kunnen opleveren." 

Voor meer informatie:
Viveros Mariano Soria
Tel: +34 976 60 01 67 (Spanje)
info@viverosmarianosoria.com
www.viverosmarianosoria.com

Publicatiedatum: