Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klimaatissues

Eerste Marokkaanse druiven eind mei op de markt

Het druivenseizoen in Marokko staat op het punt te beginnen. De eerste oogst wordt eind mei verwacht. Volgens Elana Shabaily van Les Vergers du Soleil ondergaat de opbrengst de invloed van klimaatafwijkingen en droogte, hoewel de schade niet in elke regio even groot is. 

"We zijn van plan om eind mei met de eerste oogst in Taroudant te beginnen en dankzij onze nabijheid tot Europa komen die druiven nog dezelfde week op de markt. De start van het seizoen vindt traditioneel plaats in Taroudant en Marrakech. Omdat de latere rassen door het ongewoon warme voorjaar vroeger rijpen, verwachten we dat de hele oogst half juli klaar zal zijn", zegt Elana.

"Taroudant, in het zuiden van Marokko, heeft te lijden gehad onder een warme winter met enkele negatieve koudeperiodes. Dit heeft gevolgen voor de opbrengst, maar we hopen die te herstellen met het product uit Marrakech, waar de winter, hoewel laat, toch normaal is geweest. We hopen dat dit een anomalie is en geen trend", legt de exporteur uit.

"Aangezien we percelen in beide regio's hebben, zal ons volume dit jaar hetzelfde blijven. Het grootste deel van onze druiven zijn pitloos en wit. Het seizoen begint met Early Sweet voordat we overgaan op Arra 30 en Timpson. In juli eindigen we met Ivory. Ons rode aanbod is gebaseerd op Arra 29 in juni en Krissy in juli. We hebben ook wat Midnight Beauty", voegt ze eraan toe.

Marokkaanse exporteurs richten zich vooral op de Europese markt. "Zuid-Europa blijft erg belangrijk voor ons vóór de start van hun eigen seizoen. Latijns-Amerika en Afrika zijn markten die we de komende jaren willen ontwikkelen. Bij Les Vergers Du Soleil bevinden we ons in een zeer bevoorrechte positie, met trouwe klanten en een vraag die de beschikbaarheid overstijgt."

Wat de prijzen betreft, zullen exporteurs de invloed moeten ondergaan van de economische omstandigheden. "Ondanks de hogere inputkosten, verwachten we niet dat ze volledig kunnen worden doorgerekend in de verkoopprijzen. We zien het effect van de economische crisis op de koopkracht en het feit dat druiven als een luxeartikel worden beschouwd, kan de prijstoename beperken."

Klimaatschommelingen en droogte zijn een realiteit geworden waar de druivensector en de tuinbouw in het algemeen rekening mee moeten houden.

"We hebben nieuwe investeringen en rassenontwikkeling doorgevoerd als gevolg van deze uitdagingen. We hebben in 2023 een bijkomende irrigatiestructuur van 50.000 m3 gebouwd, maar het is natuurlijk nog altijd nodig dat het regent. We zijn voortdurend nieuwe rassen aan het evalueren die bestand zijn tegen extreme omstandigheden en manieren aan het onderzoeken om het gebruik van irrigatiewater te verminderen. We zijn ook op zoek naar alternatieve waterbronnen. Bovendien zijn er op nationaal en regionaal niveau al een aantal belangrijke projecten gestart om verbeteringen op meerdere vlakken door te voeren. De eerste resultaten zouden we binnen twee jaar moeten beginnen te zien", besluit Elana.

Voor meer informatie: 
Elana Shabaily
Les Vergers du Soleil
Tel: +212 661251169 (Marokko)
info@lesvergersdusoleil.com
www.lesvergersdusoleil.com 

Publicatiedatum: