Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse telers onder extra druk om voor 1 oktober te oogsten

Europese aardappelvraag blijft sterk ondanks stijgende prijzen

De Mintec-benchmarkprijzen voor industrieaardappelen EXW Nederland werden op 16 mei 2023 vastgesteld op 420 euro per ton, wat neerkomt op een stijging van 66% op jaarbasis. Ondanks de stijgende prijzen blijft de vraag naar aardappelen robuust. De aanhoudende vertragingen bij het poten en de beperkte voorraad vrije aankopen in de NEPG-regio hebben geleid tot meer concurrentie voor de voorraden vrije aankopen, waardoor de prijzen zijn gestegen. Volgens een marktbron wordt het moeilijk om aan bepaalde populaire rassen te komen omdat de voorraden slinken.

Nederlandse telers staan onder extra druk om op 1 oktober te oogsten als gevolg van de nieuwe wetgeving inzake stikstofbeperking; de wetgeving verplicht telers op zandgronden om vóór 1 oktober te oogsten en een stikstofabsorberend tussengewas te planten.

Door deze wettelijke verplichting is de druk op de slinkende voorraden nog groter geworden en bestaat de vrees dat de Nederlandse telers de oogst niet binnen de gestelde termijn kunnen afronden, gezien de late aanplant dit seizoen en de kans op ongunstige omstandigheden tijdens de oogst. Op dit moment hebben de hoge prijzen in de EU ertoe geleid dat extra hoeveelheden worden ingevoerd uit Egypte, Israël en Portugal, omdat exporteurs willen profiteren van de huidige marktsituatie.

Voor meer informatie: mintecglobal.com

Publicatiedatum: