Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer tegenslagen Argenteinse citrussector door vertraagde start

De Argentijnse citrussector wordt geconfronteerd met meer tegenslag na een vertraagde start van het nieuwe seizoen als gevolg van droogte, gecombineerd met 's werelds ergste inflatie van meer dan 100% en valutaproblemen. Ondanks deze uitdagingen zeggen de producenten dat zij langetermijninvesteringen en -verbintenissen willen nakomen en de wereldmarkt zullen blijven bevoorraden.

Volgens citrustelers en exporteurs uit Tucuman en andere teeltgebieden in Argentinië, die vanwege de uitdagingen zeer gevoelig zijn voor het vrijgeven van informatie en anoniem wensen te blijven: "Het seizoen begon laat als gevolg van problemen met het weer. Er was een aanzienlijke droogte en in april waren er perioden met regen, waardoor de pluk pas later in mei begon met een kleinere oogst."

Officiële bronnen van de sector waarmee contact werd opgenomen, reageerden niet op tijd voor publicatie.

Hoewel de Argentijnse regering de noodtoestand in de provincie Tucuman heeft afgekondigd voor citroentelers, zeggen zij en exporteurs dat zij hun best doen om "gewoon vol te houden en de moeilijke periode die ons land doormaakt, te overleven".

Argentinië heeft vorige maand (april) wat regen gehad, maar volgens de telers kwam die te laat om de grootte van vroege citrus - klaar voor de oogst - te verbeteren. "Momenteel hebben kleinere vruchten de overhand. Verwacht wordt dat we een kleiner volume naar de Verenigde Staten zullen exporteren. Europa blijft de grootste afnemer van Argentijns fruit. De marktprijzen zouden moeten verbeteren. Momenteel doen we alleen programma's met biologische citroen."

Door de veel zwakkere munt ten opzichte van de dollar en de inflatie van 108,8% op jaarbasis in april 2023 zijn de prijzen van de meeste consumptiegoederen meer dan verdubbeld. Eerder deze week kondigde de Argentijnse regering aan de invoertarieven op te heffen om meer voedsel te laten invoeren en het betaalbaarder te maken voor de mensen. De rente werd ook verhoogd tot de hoogste ter wereld met 97% om de inflatiestijgingen te helpen beteugelen, maar het zal een tijdje duren voor dit door het systeem heen werkt. Deskundigen zijn ook niet zeker of deze agressieve renteverhoging zal werken.

De noodtoestand voor citroenen uit Tucuman, zoals vermeld op de website van FederCitrus, de belangrijkste Argentijnse organisatie voor citrus, is bedoeld om gedurende een jaar belastingverlichting te bieden. Factoren die tot de afkondiging hebben geleid, zouden het gevolg zijn van de toegenomen citrusproductie in Uruguay en Zuid-Afrika.

De Argentijnse president Alberto Fernández, die in oktober van dit jaar voor cruciale verkiezingen staat, heeft met de Amerikaanse president en het IMF gesproken om sneller leningen aan het land over te maken om de begrotingscrisis te helpen afwenden. Zijn regering probeert een ineenstorting van de munt te voorkomen en erger te voorkomen in Argentinië ten nadele van de 46 miljoen burgers. De onlangs aangekondigde nieuwe maatregel om voedsel tegen nultarieven in te voeren zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor de uitvoer, aldus een producent.

Een andere teler en exporteur gaf commentaar op de interne en marktuitdagingen waarmee de Argentijnse citrussector wordt geconfronteerd. "De steun voor een speciale Argentijnse peso voor de uitvoer van citrus is tenminste onderweg, wat zou kunnen helpen. Tot dusver is het seizoen traag verlopen, met minder vruchten dan gewoonlijk en kleinere afmetingen, maar gelukkig zijn de regens net op tijd begonnen, zodat we vanaf Nova weer normale afmetingen en bijna normale hoeveelheden zullen hebben. De markten zijn sterk, met iets betere prijzen in sommige en de vrachtkosten, die teruggaan naar normale aantallen."

"Canada lijkt een grote behoefte aan fruit te hebben nu er over twee tot drie weken geen mandarijnen meer van het noordelijk halfrond komen. De Russische roebel lijkt zich te hebben gestabiliseerd ten opzichte van de USD op 80, terwijl het er eerder in mei op leek dat hij terug zou gaan naar 100, wat verschrikkelijk zou zijn. Maar zij vragen nog steeds om fruit zoals gewoonlijk en ook al verzenden wij minder dan de vorige jaren, zij blijven onze sterkste klanten. De Filippijnen hebben ook behoeften, maar de prijzen zijn niet zo hoog als we zouden willen voor zo'n verre bestemming en ook omdat ze nu Zuid-Afrikaanse mandarijnen accepteren.

"Europa heeft echt behoefte aan sinaasappelen omdat hun seizoen (en dat van Egypte) eerder afloopt dan gewoonlijk, maar omdat zij extra beperkingen opleggen aan Zuid-Afrika en onze gebruikelijke beperkingen, weet ik niet hoe gemakkelijk het voor hen zal zijn om het fruit te krijgen dat zij nodig hebben! We zouden graag meer met de EU werken, maar de beperkingen en douanekosten zijn echt dodelijk voor ons," verklaarde de producent.

"Hoewel we al zoveel jaren met citroenen werken, is geen enkel jaar hetzelfde", concludeerde een andere Argentijnse teler.

Publicatiedatum: