Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse uienexport stijgt ondanks ernstige droogte

Ondanks de ergste droogte van de afgelopen drie decennia in Marokko in de zomer van 2022, bleef het land de export van uien verhogen, aldus EastFruit.

In de eerste negen maanden van het huidige jaar (juni 2022 - februari 2023) heeft Marokko al meer dan 65.000 ton uien geëxporteerd, meer dan in het hele vorige jaar 2021/22 (60.000 ton). Bovendien is de Marokkaanse uienuitvoer de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd.

Uien zijn één van de meest exportgerichte groentecategorieën in Marokko. In 2022 waren uien, na tomaten en paprika's, de derde meest geëxporteerde groente uit Marokko. De uitvoer van uien piekt gewoonlijk in juli-augustus en wordt na februari minimaal.

De geografie van de Marokkaanse uienexport is de afgelopen jaren ook veranderd. In 2017/18 waren de Marokkaanse exporteurs vooral gericht op Mauritanië, Ivoorkust en enkele andere Afrikaanse landen. Daarnaast had ongeveer een derde van de uienuitvoer Nederland als bestemming.

Op dit moment neemt Nederland slechts 6% van de totale uienuitvoer uit Marokko voor zijn rekening. Ondertussen is het aandeel van Senegal, Mauritanië en Mali aanzienlijk gegroeid, tot respectievelijk 16%, 26% en 28%. Bovendien is Marokko nu de grootste exporteur van uien naar Mali en staat het op de tweede plaats van uienleveranciers in Senegal en Mauritanië.

De uienexport uit Marokko is momenteel dus gericht op West-Afrika, of beter gezegd het westelijke deel van de Afrikaanse Sahel. EastFruit heeft eerder gemeld dat de Sahellanden gedwongen zijn om de invoer van veel landbouwgrondstoffen te verhogen. De Sahel is een vrij specifieke regio in Afrika waar seizoensgebonden moessons overstromingen veroorzaken en droge periodes afwisselen. De Sahel wordt momenteel ernstig bedreigd door hongersnood en Marokko dekt er, samen met andere leveranciers zoals Nederland of België, het teelttekort.

Na de droogte en de actieve uitvoer heeft de Marokkaanse regering in februari 2023 echter de export van uien, aardappelen en tomaten naar de Afrikaanse landen verboden als maatregel om de prijsstijging op de binnenlandse markt een halt toe te roepen. Het verbod veroorzaakte een negatieve reactie van Marokkaanse telers en exporteurs, waarbij de volledige nasleep van een dergelijk besluit naar verwachting dichter bij het einde van het huidige jaar duidelijk zal worden.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: