Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht Wereldmarkt Kersen

Het kersenseizoen op het noordelijk halfrond is afhankelijk van het land positief van start gegaan, terwijl het op andere markten net is afgelopen. In Nederland is het kersenseizoen begonnen met Spaanse kersen van hoge kwaliteit, terwijl vraag en aanbod in evenwicht blijven. De Duitse markt vreest een gebrek aan aanbod uit de Spaanse teeltgebieden, maar volgens berichten uit Spanje zou het recente warme weer het proces moeten versnellen. Italië wordt geconfronteerd met problemen als gevolg van aanhoudende regenval die aanzienlijke scheuren in de vruchten veroorzaakt, wat leidt tot een beperkt aanbod en hogere prijzen voor vroege kersen. Noord-Italië, vooral Emilia Romagna, is getroffen door ongunstige weersomstandigheden die de start van de seizoen beïnvloeden. Griekenland verwacht dit jaar aanzienlijke hoeveelheden kersen die de oogst van vorig jaar zullen overtreffen, maar krijgt te maken met zware concurrentie op de Europese markt. Zuid-Afrika kende een vruchtbaar seizoen, terwijl de kersenteeltgebieden in Noord-Amerika zich opmaken voor het komende seizoen. 

Nederland: Vraag en aanbod van kersen goed in balans
Bij een Nederlandse kersenimporteur is het Spaanse seizoen op 7 april afgetrapt met de kaskersen. "Deze waren echt van uitstekende kwaliteit met een hoge brix. De prijs lag toen rond de 40 euro per kilo. Momenteel verkopen we kersen uit de Spaanse regio's Jerte en Huesca. Tot nu toe zijn de kersen uit Huesca uitstekend van kleur en smaak. Persoonlijk verwacht ik de komende weken iets meer problemen met de kwaliteit van de kersen door de verwachte hoge regenval in de Spaanse regio's."

"Het aanbod van kersen neemt langzaam toe. Vraag en aanbod zijn momenteel goed in evenwicht. De prijzen liggen iets hoger dan andere jaren. Zo wordt de maatsortering 28+ momenteel verkocht voor 7,50 euro per kilo. Aangezien volgende week beter weer wordt verwacht, verwachten wij ook dat de vraag zal toenemen. Spaanse kersen zijn onverminderd populair, zeker nu het mooie weer eraan komt en alle andere steenvruchten vrij duur zijn. Door de hoge temperaturen in Spanje volgen de rassen elkaar in hoog tempo op en zal het Spaanse seizoen eerder afgelopen zijn, verwacht de importeur.

"Over tien dagen verwachten we de eerste Nederlandse kaskersen, deze hebben nog een paar dagen nodig om de juiste kwaliteit te bereiken", zegt hij. In Oost -Europa zijn de kersen nu uit de bloeiperiode en is de vruchtzetting aan de gang, Dit jaar worden meer kersen verwacht uit Oost-Europese landen. De afgelopen jaren zijn hier veel meer Kordia- en Regina-kersen aangeplant. Deze zullen naar verwachting tegelijk met de Nederlandse kersen op de markt komen, maar toch zullen de Nederlandse kersen hun weg naar de consument goed blijven vinden", aldus de importeur.

Duitsland: Weinig fruit van dikker kaliber
De Spaanse kersenoogst begint dit jaar met 1-2 weken vertraging. In de hele Spaanse steenfruitsector is naar verluid de opbrengst schaars, vooral de dikkere kalibers. Turkije en Griekenland hebben de laatste jaren terrein gewonnen, terwijl Spanje marktaandeel heeft verloren, vooral door het prijsverschil. In het algemeen heeft het koude weer de vraag naar steenvruchten afgeremd. Nu ligt er lenteachtig weer in het verschiet, waardoor de vraag naar verwachting zal toenemen.
Spaanse kersen kunnen gewoonlijk van mei tot eind augustus worden verscheept. Door de afzet van binnenlandse fruit vanaf juni/juli daalt de vraag traditioneel aanzienlijk in de tweede helft van het seizoen.

Frankrijk: Nationale oogst kersen licht gestegen
De nationale oogst van kersen in Frankrijk is in de meeste regio's licht gestegen met 2%, behalve in Auvergne Rhône Alpes met bijna 40.000 ton.

De kersenseizoen is ongeveer tien dagen geleden van start gegaan. Als de vraag momenteel nog timide is door het gebrek aan zonneschijn, zou deze de komende dagen kunnen toenemen. Volgens sommige marktdeelnemers zijn de prijzen momenteel vrij hoog.

Italië: Zware regen beschadigt vroege kersen, waardoor de prijzen stijgen
Aanhoudende regenval heeft de vroege kersen aangetast, waardoor de vruchten aanzienlijke barsten vertonen. Dit teeltprobleem zorgt echter voor een positieve commerciële situatie. De prijzen voor de eerste voorraden vroege kersen zijn namelijk nog steeds hoog, omdat het aanbod beperkt is, zowel door het weggooien van beschadigde kersen als doordat de weersontwikkeling geen snelle rijping toelaat.

In een groot deel van Noord-Italië, vooral in Emilia-Romagna, hebben zich de afgelopen twee weken zeer ongunstige weersomstandigheden voorgedaan, zoals zware regenval, hagelbuien en overstromingen. De telers begonnen met de oogst van vroege kersen en kregen zelfs behoorlijke prijzen, rond 5 €/kg. Vervolgens werd veel fruit weggegooid vanwege de scheuren die de overvloedige regen veroorzaakt. Zelfs kersen die door regenhoezen werden beschermd, liepen aanzienlijke schade op. De start van het seizoen, in het noorden van Italië, is niet de meest gunstige.

In Apulië variëren de prijzen die in week 20 van 2023 aan de telers worden betaald van 4,50 tot 6,50 euro/kg, een stijging ten opzichte van vorig jaar. De kersenseizoen 2023 kent over het geheel genomen een lichte daling van de volumes ten opzichte van vorig jaar (ongeveer 15%), maar daar staat tegenover dat de maten zeer goed zijn.

In Campanië is de kersenseizoen nog niet van de grond gekomen omdat het slechte weer van de afgelopen weken de kwaliteit van het fruit heeft aangetast, wat heeft geleid tot scheuren en diverse gevallen van rotting. Als gevolg daarvan ontvangen de detailhandelaren het fruit mondjesmaat en alleen van goede kwaliteit. Uiteraard zijn de prijzen hoog.

Spanje: Hoge temperaturen helpen vertraagde vroege kersen vooruit
De eerste prognoses wezen op een late kersenoogst wegens de vertraging van de bloei, maar door de hoge temperaturen in het voorjaar is de oogst in de meeste teeltgebieden eindelijk gevorderd. Een van de meest relevante gebieden is het Jertedal, dat dit jaar met meer volumes komt. Tot deze week was het aanbod over het algemeen beperkt met vroege rassen, zoals gebruikelijk aan het begin van het seizoen, maar vanaf deze week beginnen rassen met een hogere hardheid en die optimaler zijn voor de export, te worden geplukt. Bovendien zorgen de hoge temperaturen ervoor dat de oogst sneller verloopt dan normaal.

De kwaliteit van de kersen is hoog dankzij het warme klimaat en de afwezigheid van regen, en de vroege variëteiten hebben iets lagere kalibers door hun snelle rijping. Voor de middenseizoens- en late rassen verwachten de telers meer normale afmetingen. De markten verwelkomen de eerste kersen met enthousiasme. Zoals gewoonlijk zijn de prijzen zeer hoog totdat het aanbod begint te stromen. Pas in juni zal de sector echt weten hoe de kersenmarkt zich ontwikkelt, aangezien dan een groot deel van de Spaanse en andere teeltgebieden op de markt komt en de prijzen zich het meest aanpassen. Het ziet ernaar uit dat de meeste landen van de Middellandse-Zeeboog dit jaar goede oogsten zullen hebben.
Volgens een kwekerij wordt in het extravroege en vroege segment het overgrote deel van de traditionele rassen in hoog tempo vervangen door hardere en consistentere rassen.

Hongarije: Late zware regens veroorzaken barsten in Hongaarse kersen
De oogst van vroege kersen uit kassen is rond 10 mei begonnen. De producenten in het land schatten een normale kersenoogst voor 2023 op ongeveer 10 000 ton. Een producent beschrijft zijn Sweet Early uit kas met schuifdak als volgt: "Het heeft uitzonderlijke kwaliteit en grootte voor het ras als gevolg van precisie klimaatbeheer, teelt in potten en SRP Pergola snoeien."

Het weer in de aanloop naar de oogst van dit jaar was bijna ideaal, met slechts één vorstdag, die een beperkte impact had. De afgelopen week viel er echter zware regen in alle productiegebieden in Hongarije: de meeste boomgaarden kregen 50 mm en veel boomgaarden in het westen van het land 80-120 mm. De regen veroorzaakte scheuren in vroege rassen van Burlat, Valerij Cskalov en Nimba. "Dat is veel regen. Ook in met plastic bedekte boomgaarden ontstonden scheuren door de worteldruk. Niet alles is verloren gegaan, afhankelijk van de locatie en het ras kan de scheurvorming tussen de 20-50% bedragen."

Hongaarse kersen worden geëxporteerd naar Oostenrijk, Slowakije, Polen, Tsjechië, Slovenië en Duitsland.

Griekenland: Griekenland mikt op nieuwe markten voor kersen
Dit jaar worden in Griekenland grote volumes kersen verwacht. Dit geldt vooral voor de middelvroege variëteiten. Over het geheel genomen betekent dit dat ze een grotere opbrengst zullen hebben dan vorig jaar. Dit jaar waren er geen problemen met vorst. "Griekse kersen hebben een goede naam op de Europese markt. Helaas profiteren we hier in Griekenland niet van de mogelijkheden van ons land om kersen te verpakken en te distribueren. De meeste exporteurs verkopen hun grootste volumes aan Italië en Roemenië, rechtstreeks van de boerderijen. Het gevolg is dat het Grieks fruit op de Europese markt terechtkomen als Italiaanse of Roemeense kersen", aldus een Griekse kersenexporteur. De Griekse kersenexporteurs zouden graag de Duitse markt betreden, maar bijna alle Europese kersen en ook de Turkse komen daar terecht, zodat de concurrentie erg hard is en de Griekse kersen met hun prijs niet kunnen concurreren met andere landen zoals Servië en dergelijke. De teeltkosten zijn gewoon lager. Andere markten die iedereen in Griekenland wil betreden zijn Frankrijk en het VK, allebei grote markten met veel potentieel.

Turkije: Toenemende vraag naar kleinere kersen
Gezien de huidige veldomstandigheden heeft dit seizoen een veelbelovend potentieel wat betreft de kwaliteit van de oogst, het grote volume en de lange beschikbaarheidsperiode in de teeltgebieden in heel Turkije. De bloesemperiode was goed, zonder vorst- en regenschade van betekenis, en de vruchtzetting in de boomgaarden lijkt intens. De eerste wegverpakkingen voor Europa worden verwacht in week 21, samen met luchtvrachtleveringen naar bestemmingen zoals de Golf en Oost-Aziatische landen. Het ziet ernaar uit dat het seizoen tot week 32 zal duren. "De stijging van de kosten van verpakkingsmateriaal en arbeid lijken voor ons de twee meest prominente uitdagingen in het seizoen. Dit is een gevolg van de ongecontroleerde inflatie in het land in de afgelopen jaren, maar we denken dat de impact van deze uitdagingen zeer gering zal blijven voor onze activiteiten." Een Turkse exporteur legde uit. "Als we naar de vraag en de prijzen kijken, lijkt het erop dat de huidige markt meer op zoek is naar kleinere kersen dan naar de grotere. De vraag naar kleine kersen was er altijd al, maar de afgelopen jaren hebben we een stijgende tendens in deze vraag waargenomen."

China: Optimisme over de verkoop van premium kersen
Door het weer is de productie van Shandong-kersen dit seizoen gedaald. De vorst heeft de productiehoeveelheid aangetast en de oogst zal naar verwachting met een derde afnemen in vergelijking met het vorige seizoen. In voorgaande jaren werden de Shandong-kersen reeds eind mei genoteerd. Dit jaar moet ze worden uitgesteld tot begin juni tot midden juni, ongeveer 10 dagen later.

Dit seizoen is de productie ook verminderd door het extreme weer. Men schat dat de prijs dit jaar hetzelfde zal zijn als vorig jaar. In principe hetzelfde. Wat de vruchten betreft, hadden de kersen van vorig seizoen problemen zoals scheurtjes en een groot aandeel kleine vruchten. Dit seizoen is die situatie minder en is het aandeel grote vruchten ideaal. Als gevolg van de droogte en de weinige regen in dit productieseizoen worden de kersen bovendien zoeter van smaak geacht dan in voorgaande jaren.

Zuid-Afrika: Goed groeiseizoen getemperd door uitdagende economie
De Zuid-Afrikaanse kersenboomgaarden bevinden zich momenteel in een rustfase na een zeer goed teeltseizoen. Detailhandelaars importeren beperkte hoeveelheden kersen.
"Het was een uitzonderlijk seizoen voor ons fruit na een voorjaar dat warmer was en meer warmte-eenheden bood dan het vorige seizoen", zegt een kersenteler. "De grootte van de vruchten was echt goed als gevolg van onze boomgaardpraktijken."
De markten (vooral Europa en het VK) waren echter zeer conservatief gezien de moeilijke economische context.

Zuid-Afrika is de 29e grootste kersenexporteur ter wereld.
In 2020/21 werd 900 ton kersen geteeld, voornamelijk voor binnenlandse consumptie maar met een export van ongeveer 400 ton. Vorig seizoen steeg de totale oogst tot meer dan 3.100 ton, waarvan 19% werd uitgevoerd en 29% werd verwerkt, terwijl de rest vers op de lokale markt werd verkocht.

Wat de export voor 2021/22 betreft, ging 60% naar het VK en 27% naar het Midden-Oosten. De uitvoer van kersen naar het Midden-Oosten is sterk toegenomen. In 2020/2021 ging slechts 6% van de Zuid-Afrikaanse kersen naar Europa en hetzelfde volume naar Rusland.

In Zuid-Afrika is het kersenareaal de afgelopen vijf jaar met 77% toegenomen. Modellen voorspellen dat er tegen 2026 meer dan duizend hectare kersen zullen zijn.

Tweederde van de kersenboomgaarden ligt in de Westkaap, en daarvan ligt 86% in het Koue Bokkeveld, een hooggelegen berggebied waar ook appels worden geteeld. De tweede grootste kersenteeltregio is verrassend: het is de noordwestelijke provincie, geen traditioneel fruitteeltgebied, maar de lage koudebehoefte aan kersenrassen uit vooral de VS heeft dit mogelijk gemaakt.

Noord-Amerika: Late start in Noord-Amerikaanse kersenteeltgebieden
In Californië worden meer dan 8 miljoen kisten verwacht, hoewel de vroege rassen 2,5 tot 3 weken te laat zijn begonnen dankzij de koude temperaturen. Dit zet telers en verpakkers onder druk voor de Memorial Day-vakantie en een verlader zegt dat detailhandelaars niet de volumes zullen krijgen die nodig zijn voor die promoties. De piekvolumes beginnen de laatste week van mei/de eerste week van juni tot 4 juli. Dit betekent een zeer hoge spotmarktprijs - een kers van 10,5 rij voor $95-$100/kist. Van 15 mei tot 5 juni zullen de prijzen op de spotmarkt naar verwachting meer dan $25 per kist dalen.
De telers en verladers verwachten hier naar schatting 20-21 miljoen kisten kersen - veel meer dan de 12,4 miljoen kisten van 2022. Dark Sweets begint op 12-15 juni en Rainier op 22-23 juni. Het seizoen zou tot midden tot eind juli duren. "Dit geeft ons een goed te promoten volume," zegt een verlader. "Als we 20-21 miljoen kisten oogsten, zullen we de hele zomer agressieve detailhandelsprijzen voor kersen zien."

De meeste kersenboomgaarden in B.C. zijn klaar met bloeien. Ook zij maakten zich op voor een latere seizoensstart. "Het begin van de bloesem liep ongeveer twee weken achter, maar we zitten nu in een hittegolf en dat zal het seizoen vrijwel zeker vervroegen", zegt een verzender. De eerste tekenen wijzen op een gemiddelde tot goede oogst, maar een betere indicatie komt in de periode na de bestuiving.

Volgende week: Overzicht Wereldmarkt Ananas