Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte overvalt Tunesische tomatentelers

Vier opeenvolgende jaren van droogte hebben Tunesische telers overvallen en hen gedwongen een aantal teelten op te geven ten gunste van andere, mede ingegeven door overheidsmaatregelen in die richting. Selmi Mohameddhia, landbouwkundige in Tunesië, geeft commentaar op de situatie.

Selmi legt uit: "Het minste wat we kunnen zeggen is dat het landbouwseizoen in Tunesië erg moeilijk is geweest vanwege de waterstress, wat gevolgen heeft gehad voor de bebouwde oppervlakten en de opbrengst. Het hele Tunesische grondgebied werd geclassificeerd als "in gevaar", behalve enkele plaatsen, vooral in de buurt van de Algerijnse grens, dankzij het waterpeil dat verbonden is met dit buurland. Dit heeft geleid tot een volumedaling van 50% voor alle gewassen samen."

Selmi vervolgt: "De schade is duidelijk op het gebied van boomkwekerijgewassen, maar de daling van de dichtheid heeft geholpen om de kwaliteit van de vruchten te verbeteren. Bij producten uit de komkommerfamilie, zoals meloenen en watermeloenen, bereikt de daling 60% van het areaal. Planten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten en paprika's, zijn met de helft gekrompen."

De situatie heeft de Tunesische regering ertoe aangezet het gebruik van water te reguleren en zelfs kraanwater in huishoudens te rantsoeneren. Selmi zegt: "Deze maatregelen in de tuinbouwsector omvatten het verbod op de uitvoer van bepaalde gewassen die als strategisch of van primair belang zijn gedefinieerd, dit is het geval voor tomaten die zelfs niet meer mogen worden uitgevoerd naar Libië, dat sterk afhankelijk is van Tunesische tomaten, met uitzondering van enkele bedrijven die voornamelijk in het zuiden zijn gevestigd. Dit heeft de gebruikelijke klantenkring ertoe aangezet zich grotendeels in Egypte te bevoorraden."

De regering heeft dit jaar ook nieuwe subsidies ingevoerd voor de graanteelt. "Dat heeft telers ertoe aangezet hun teelten op te geven ten gunste van de strategische gewassen die de regering promoot."

Selmi zegt zich zorgen te maken over de situatie in de komende jaren: "De telers hebben al aanzienlijke diepten in de fourage van putten bereikt en worden ook geconfronteerd met het zoutgehalte in het water. In deze omstandigheden kunnen alleen zeewaterontziltingsinstallaties een oplossing bieden. Voor een opkomend land is dit zeer duur maar haalbaar. Het water moet ook worden gerecycleerd en gebruikt om ten minste de boomgaarden en de voedergewassen te irrigeren."

De regens die het land de afgelopen dagen heeft gehad zijn niet voldoende, concludeert Selmi: "De regen kwam laat en in onvoldoende hoeveelheid. Sommige gewassen hebben ervan geprofiteerd, zoals steenfruit, waarvan de rijping samenviel met de regenval, maar de prijzen ervan zijn nog steeds erg hoog op de markt."

Voor meer informatie:
Selmi Mohameddhia
Tel: +21696711802
E-mail: dhiaselmi2018@gmail.com

Publicatiedatum: