Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regen in Emilia Romagna, van Modena tot Cattolica

Overvloedige regen ramp voor Noord-Italiaanse land- en tuinbouw

In het noorden van Italië heeft zware en langdurige regenval geleid tot overstromingen. Volgens lokale media zijn duizenden mensen geëvacueerd. Met name de regio Emilia-Romagna is getroffen. In de stad Cesena staan straten blank en zijn mensen met helikopters van daken gered. De elektriciteit is in sommige wijken uitgevallen en de schade is groot. 

 

Het was gisteren een verschrikkelijke dag in veel gebieden van Emilia Romagna. De regen, die alom werd voorspeld, viel niet alleen in de gebieden die op 3 mei al onder water stonden (provincie Ravenna), maar trof ditmaal een groter gebied.

De provincie Forlì-Cesena werd in enkele uren tijd getroffen door meer dan 100 mm regen met overstromingen in vele steden, waaronder Cesena.

Teler Marco Lisi, wiens teeltbedrijf in Gambettola (Forlì-Cesena) ligt, had op 16 mei halverwege de middag al een deel van zijn velden onder water staan.

Foto Marco Lisi

"De regen viel onophoudelijk gedurende vele uren," zei hij, "en de effecten daarvan waren binnen korte tijd zichtbaar: zaadgewassen, pompoenen, sla en vele andere groenten stonden geheel of gedeeltelijk onder water. En dit ondanks het feit dat het drainagenetwerk altijd goed is onderhouden."

Het teeltbedrijf van Lisi grenst aan een rivier in het gebied, de Rigossa. En hij merkte dat er veel kwel was, veroorzaakt door holen van wilde dieren. "Er moet een keuze worden gemaakt: of we geven de dieren vrij spel, of we proberen huizen, land en mensen te redden. Mijn velden zijn ook overstroomd door kwel van de dijk. En als er meer holen van dieren waren geweest, had het kunnen gebeuren zoals in andere gebieden [Lamone in Faenza, red.] met een totale doorbraak en de overstroming van kilometers land en vele huizen."

Ook voor de aardbeientelers zijn er problemen: hele velden zijn overstroomd en er dreigt productieverlies: de door water, aarde en zand ondergedompelde vruchten zullen moeilijk verkoopbaar zijn. Ook voor steenfruit nemen de problemen toe: onmiddellijke scheurvorming en monilia-rot zullen tot oogstverlies leiden.

Markt van Cesena
De groenten- en fruitmarkt van Cesena heeft het volgende bericht uitgegeven: "In verband met de weers- en noodsituatie die zich in Romagna heeft voorgedaan, willen wij u mededelen dat de groenten- en fruitmarkt van Cesena 's avonds is geopend om 's nachts te lossen. Wij vertrouwen op de voorzichtigheid en het gezond verstand van iedereen, vooral om de markt te bereiken en wij streven ernaar om ook in dergelijke moeilijke situaties voor alle marktdeelnemers de minimale dienstverlening te garanderen die voor de bevolking onontbeerlijk wordt geacht."

Ramp
De technici van Confagricoltura Forlì-Cesena en Rimini staan in deze uren in nauw contact met de aangesloten boeren en telers om de gevolgen na te gaan van de golf van slecht weer die het gebied treft. "De overstroming van rivieren en beken, in combinatie met nieuwe aardverschuivingen, heeft ook gevolgen voor de land- en tuinbouw. Veel akkers zijn onder water komen te staan en de situatie ontwikkelt zich snel", aldus Carlo Carli, voorzitter van de Confagricoltura Forlì-Cesena en Rimini. "Wanneer in de komende dagen een precieze schatting van de schade wordt gemaakt, zal deze helaas aanzienlijk zijn: hele teelten lopen gevaar, van vollegrondsgroenten tot akkerbouwgewassen, van boomgaarden tot druiven- en olijfgaarden. Half mei bevinden de verschillende gewassen zich in een cruciale fase van hun groei; deze ramp legt een zware hypotheek op het landbouwjaar. En dan is er nog de schade aan de landbouw-infrastructuur: sommigen zijn getroffen door aardverschuivingen, anderen hebben water in hun bedrijfsgebouwen aangetroffen. En helaas is het nog niet voorbij: morgen wordt het weer een dag met veel regen", zegt hij.

"We hebben te maken met een noodsituatie die het hele grondgebied aangaat", zegt Luca Gasparini, directeur van Confagricoltura Forlì-Cesena e Rimini. "Onze organisatie steunt haar leden in deze moeilijke uren en staat, zodra de schade is gekwantificeerd, klaar om hen bij te staan bij de verschillende claims en bij het zoeken naar de beste manieren om concrete hulp te vinden na deze calamiteit.

De rivier de Savio wordt speciaal in de gaten gehouden, na de overstromingen die de stad hebben geteisterd, maar ook stortvloeden zoals de Pisciatello die in Calisese de omliggende boomgaarden onder water heeft gezet. "Het risico is de zogenaamde wortelverstikking, die tot de dood van de plant kan leiden", benadrukt Matteo Brunelli, voorzitter van het district Cesena van Confagricoltura. "Zodra de stortvloedgolf afneemt, zal het water in de rivierbedding stromen, maar door de verzadiging van de grond, laten we de regens van de afgelopen week niet vergeten, zullen veel planten onomkeerbare schade oplopen. Ook de groentegewassen lopen gevaar: er zijn verschillende overstroomde gebieden, zoals die rond Ruffio, waar het water de gewassen heeft ondergedompeld."

De rivier Montone overstroomde op sommige plaatsen en het platteland kwam onder water te staan. Tot de meest kritieke gebieden behoren die in de richting van Faenza. "Maar er zijn veel meldingen van overstromingen en de situatie wordt steeds erger", zegt Alberto Mazzoni, voorzitter van het district Forlì van Confagricoltura. "Bovendien krijgen de heuvelachtige gebieden die al geteisterd werden door aardverschuivingen, zoals Modigliana, Dovadola en Predappio, te maken met nieuwe kritieke situaties: er zijn boerderijen en teeltbedrijven die geïsoleerd dreigen te raken en de nachtmerrie is die van nieuwe aardverschuivingen. Zelfs in het gebied van San Lorenzo in Noceto zijn er druivengaarden en boomgaarden die onder water staan; de hoop is dat het water zo snel mogelijk wegstroomt om nog meer negatieve gevolgen te voorkomen. Dergelijke overstromingen kunnen de komende weken ook leiden tot de ontwikkeling van plantenziekten. De situatie is ernstig."

"Rimini en Riccione zijn ondergelopen en op het platteland is de situatie zeker niet beter", zegt Nicola Pelliccioni, voorzitter van het district Rimini van Confagricoltura. "De Marecchia is binnen enkele uren uit zijn oevers getreden, net als andere bergstromen, en heeft velden onder water gezet. We maken ons zorgen over de tuinbouwgewassen die typisch zijn voor het gebied rond Rimini, maar ook over de druiven- en olijfgaarden, die zwaar onder druk staan.

Publicatiedatum: