Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadees areaal aardappelen groeit

Ondanks de uitdagingen voor de aardappeltelers, zoals hoge teeltkosten en ongunstige weersomstandigheden in veel gebieden, zag Canada een algemene stijging van de totale teelt- en opbrengstcijfers ten opzichte van 2021. Toch was 2022 een uitdagend jaar. Victoria Stamper, algemeen directeur van United Potato Growers of Canada, zegt dat telers in 2022 de financiƫle druk voelden van hoge kosten voor meststoffen, brandstof, transport en arbeid. "Het is echt een zwaar jaar geweest voor veel telers."

Uit cijfers van Statistics Canada van 7 december 2022 bleek dat de gemiddelde aardappelopbrengst in Canada in 2022 gestegen is met 0,2 procent ten opzichte van 2021. Ook de totale teelt steeg met 0,8 procent in gewicht ten opzichte van 2021.

Stamper merkt op dat de stijging van de totale Canadese aardappelteelt te danken is aan de areaaltoename en hogere opbrengsten in bepaalde delen van het land. Het totale areaal in Canada bedroeg in 2022 156.447 hectare - een stijging van 0,9 procent die grotendeels te danken is aan de toegenomen vraag naar industrieaardappelen in Noord-Amerika.

Dan Sawatzky, algemeen directeur van Manitoba's Keystone Potato Producers Association, zegt dat hij niet veel hoop heeft op verbetering van de situatie als het gaat om het drukken van de inputkosten. "Ik verwacht dat de prijzen ook dit voorjaar hoog zullen blijven, dus er is dit jaar geen mogelijkheid om goedkopere meststoffen te kopen," zegt hij.

Bron: country-guide.ca

Publicatiedatum: