Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moderne druivenrassen uitdaging voor Libanon

Deze week werd in het kader van het CBI Fresh Fruit and Vegetable Project Lebanon door exportcoaches Hania Chahal en Piet Schotel een bezoek georganiseerd aan enkele Libanese exportbedrijven.

"21 bedrijven, zowel telers als exporteurs, doen mee aan het project en krijgen exportcoaching om zich op zowel de Europese als andere markten te richten. Ze worden gecoacht om goed voorbereid te zijn op de export, met waardevolle informatie over marktvereisten en bedrijfsbeheer. Ze leren in feite hoe het moet, en dat op verschillende markten. Eenmaal klaar kunnen ze als exposant deelnemen aan internationale beurzen zoals Fruit Logistica of Fruit Attraction, bijgestaan door het CBI-team."

Tijdens de Fruit Logistica in februari was de Libanese deelname aan de beurs volgens de coaches een groot succes: "Zeven bedrijven namen deel aan de beurs en legden veelbelovende contacten, met name de exporteurs gericht op avocado’s. Ze zagen serieuze interesse van kopers en trokken meer aandacht dan andere leveranciers", legt Chahal uit. 

Het bezoek dat deze week plaatsvond, was vooral bedoeld voor de bedrijven die zich op de Europese markt richten. Er vonden gesprekken plaats en er werden vervolgacties uitgestippeld om voort te bouwen op het succes van de deelname aan de beurs en de aldaar gemaakte contacten. "Eén specifieke kwestie kwam naar voren bij de exporteurs, met name wat druiven betreft: kwekersrechten. Het was een veelbesproken onderwerp omdat het een grote uitdaging vormt voor het succes van de Libanese druiven in Europa", legt Schotel uit.

"Libanon heeft de internationale kwekersrechtenovereenkomst (UPOV) niet ondertekend en dit maakt het moeilijk voor telers om de recent gepatenteerde rassen te telen. Oproepen aan veredelaars, voornamelijk Sun World, om individuele uitzonderingen te maken voor telers die hun teelt onder controle hebben en een plan hebben om de rassen correct te beheren, hebben niet tot kansen geleid." 

Volgens Schotel breidt de druiventeelt in Libanon snel uit, gezien de toename van kwaliteit, professionaliteit en gecertificeerde pakstations. "Veredelaars zouden er goed aan doen dit te erkennen en een aantal telers toe te staan om met hun gepatenteerde rassen te werken en zo sneller toegang te krijgen tot de Europese markt. Met de verlammende economische en politieke crises kan het immers nog lang duren voordat de UPOV wordt ondertekend", besluit Piet. 

Voor meer informatie:
Piet Schotel
Fruit Consultancy Europe
Mob: +31 (0)6 53 381 897
piet@fruitconsultancy.nl     
www.fruitconsultancyeurope.nl  

Publicatiedatum: