Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export in vrije val

Meer importperen in Italië duiden op dalende nationale teelt

Al 3-4 jaar ziet de situatie er niet best uit voor de Italiaanse perensector. Terwijl de Italiaanse markt tot een paar jaar geleden voldoende product vond in het binnenlandse aanbod, moet ze tegenwoordig steeds meer de toevlucht nemen tot importperen. Dit wordt ook bevestigd door Albano Bergami, eigenaar van een teelt- en handelsbedrijf en een van de experts in de Italiaanse perensector. 

"Insecten, plagen en vorst hebben de perensector in een paar jaar tijd op de knieën gekregen, met name het ras Abate, dat typisch is voor de regio Emilia-Romagna. Tot een paar jaar geleden was het ondenkbaar om peren in grote hoeveelheden te importeren. Maar tegenwoordig zien we Chileense, Zuid-Afrikaanse en Argentijnse peren in het schap, en ook steeds vroeger in het seizoen. Vroeger vond je die hier alleen in het late voorjaar of de vroege zomer", zegt Bergami.

Voor Bergami is het niet "normaal" dat Italië Conference peren uit Nederland en België importeert: het is een teken aan de wand dat er iets niet klopt. 

"Al meer dan een maand importeer ik uitstekende Abate peren uit Chili, want het Italiaanse product is bijna op of niet meer van voldoende kwaliteit", vertelt Daniele Di Mauro, een groothandelaar die in Noord-Italië op de markt is.

Ook het servicecentrum voor Italiaanse tuinbouwbedrijven CSO Italy bevestigt dat in het verleden de Italiaanse peren bijna volledig voldeden aan de binnenlandse vraag en dat 20% werd geëxporteerd. De laatste jaren is dat niet meer het geval.

"In 2021/22 liep de export fors terug, wat te wijten was aan het historisch laag aanbod", zo staat in een verklaring van het CSO. "De lage opbrengst was het gevolg van een combinatie van verschillende ongunstige klimatologische factoren. Er werd toen net iets meer dan 200.000 ton geoogst."

De export bedroeg tussen juni 2021 en mei 2022 nauwelijks 39.000 ton. Dat was 65% minder dan in het voorgaande seizoen en was een weerspiegeling van het gebrek aan Italiaanse peren, want het aandeel van de export in de totale beschikbare hoeveelheid was gelijk gebleven op iets minder dan 20%.

In voorgaande jaren fluctueerde de export van ruim 70.000 ton in 2019/20 (een seizoen waarin de oogst ook redelijk laag uitviel) tot ruim 140.000 ton in 2018/19, het laatste jaar waarin de opbrengst in lijn lag met het teeltpotentieel.

"In het huidige afzetseizoen herstelt de export zich, maar blijft ze onder het potentieel hangen vanwege enkele teeltproblemen en vooral het overvloedige aanbod van kleine kalibers. Een gelijkaardige situatie deed zich voor op de binnenlandse markt, met een herstel van de consumptie in de tweede helft van 2022 ten opzichte van 2021, maar toch onder het gemiddelde", leggen de experts van het CSO uit.

Publicatiedatum: