Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Bert Morren ziet alleen voordelen in integratie BelOrta/BFV

"Na een zwaar appelseizoen is het fijn dat we met een positieve noot kunnen eindigen"

Tholen - Er is veel geschreven over de problemen voor de Belgische appelen. Het is een zwaar seizoen geweest, maar nu lijkt de negatieve tendens toch veelal omgeslagen. Verschillende handelaren kijken al optimistisch naar het nieuwe seizoen, maar ook voor de telers is er zonneschijn na regen. "Het langere natte voorjaar is voor velen niet zo leuk, maar de appelmarkt profiteert ervan", vertelt Bert Morren van het gelijknamige fruitbedrijf in Kortenaken.


©www.straffestreek.be

"Het was ook misschien wel nodig, want anders bleef er geen boom meer staan, vrees ik", vervolgt de teler. "De meeste fruittelers, waaronder ik, hebben al vroeg ons fruit verkocht, vanwege de angst voor de stijgende energiekosten. Daardoor zijn de voorraden nu beperkt, maar aan de andere kant is de vraag juist significant gestegen. Blijkbaar grijpt men toch veel sneller naar een appel of peer als het weer wat tegenvalt, maar er zijn ook veel nieuwe afzetmarkten die men in eerste instantie minder had verwacht. Daar kunnen Belgische appelen van profiteren, maar ook de Poolse appelen vinden daarom andere bestemmingen dan onze markt, wat indirect ook weer positief is voor het Belgische aanbod, natuurlijk."

Richting het nieuwe seizoen ontstaan er door de situatie ook goede vooruitzichten. "De droogte in Spanje en Italië zorgen voor veel problemen en hoogstwaarschijnlijk een lagere opbrengst dan andere jaren", legt Bert uit. "Dat is heel erg voor hen natuurlijk, maar kan voordelig zijn voor ons hardfruit. Bovendien zorgt de regen er hier voor dat het waterpeil weer terug op niveau is, waardoor het fruit er vooralsnog zeer goed uit ziet. Wel zal het volgende seizoen een kleine 14 dagen later zijn, schat ik. Daardoor zouden er zomaar wat tekorten kunnen ontstaan, maar is er wel alle ruimte op de markt voor onze 'zomerappel', de Sissired. Ik denk dat we door de schone markt beter zullen starten dan vorig jaar."


©www.straffestreek.be

Naast de appelen is het bedrijf voornamelijk gespecialiseerd in de teelt van Conference peren. Daar is de situatie echter al het hele seizoen aanzienlijk beter, maar zijn de prijzen toch boven verwachting. "De voorraden zijn ook daar beperkt door de vrees vroeg in het seizoen, maar zo veel als dat ze nu gevraagd worden, had niemand verwacht. Ik hoor geluiden dat ze ongesorteerd in de pallox voor meer dan een euro weggaan. Als we dat hadden geweten, hadden we uiteraard een stuk minder snel verkocht", lacht Bert. "Het is fijn dat we een moeilijk seizoen dan toch kunnen eindigen met een positieve noot."

Voordelen na integratie BelOrta/BFV
Voor de teler, die zijn fruit vermarkt via de BFV, hangt daarnaast de aanstaande integratie met BelOrta in de lucht. Vanaf 1 juli zullen de twee operationeel van start gaan en Bert kijkt er positief tegenaan. "Ik verwacht dat er voor mij als teler niet bijzonder veel zal veranderen. Echter is BelOrta nu eenmaal een stuk groter dan de BFV, waardoor ze een stuk sterker in de markt staan. Bovendien zullen de kosten voor ons minder zijn. De kosten lagen bij BFV toch bijna op 5 à 6 procent, maar na de integratie, zo werd ons verteld, zal dit aanzienlijk minder lager worden. BelOrta heeft toch een grotere spreiding heeft met vrucht-, vollegrondsgroenten en zacht- en hardfruit. Het kostenplaatje is in deze tijden toch zeer belangrijk voor velen, dus zie ik er alleen maar voordelen in en de directeur (Marc Grauwels) heeft heel hard zijn best gedaan om alles in goede banen te leiden."

Laureaat van de korte keten
Naast de teelt zet het bedrijf ook steeds meer in op haar streekproductenwinkel. "Daar variëren de producten van eigengemaakte appelgin, appelsap en perenstroop, van ons verse fruit, tot lokaal geproduceerde koffie, mosterd en bier." Het is het resultaat van samenwerkingen met lokale producenten. En heeft er bovendien toe geleid dat het bedrijf één van de zes laureaten is van de Korte Keten Kop-verkiezing van de provincie Vlaams-Brabant. De provincie gaat hiermee, in de Week van de Korte Keten (13 - 21 mei), op zoek naar de vertegenwoordiger van de korte keten. "Het is een hele eer en prachtig om op deze manier erkend te worden", besluit Bert.

Voor meer informatie:
Bert en Joke Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken, België
+32 474 76 46 69
fruitmorren@outlook.com  
www.streekproductenmorren.be