Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francis Martos van Natura DP (Spanje):

"Puntpaprika steeds populairder in West- en Noord-Europa"

Het seizoen van de paprika in de provincie Almería loopt op z’n einde. In zijn rapport over week 16 meldde het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten trouwens al dat internationale kopers de blik aan het richten waren op Murcia en Nederland, zodat de exportgerichte kasteelt in Almería stilletjes aan het uitdoven was. Ook bij Nature DP verdwijnen de paprika's nu uit de kassen.

"In veel van onze kassen wordt de bodem nu gereinigd en weer klaargemaakt om vanaf juni opnieuw paprika's te planten. Op de percelen waar nu watermeloenen staan, zal de aanplant van paprika pas in juli plaatsvinden, zodat we in oktober in de streek van El Ejido weer het eerste product hebben om te oogsten", zegt Francis Martos van Natura DP. "In Berja zal een van onze telers evenwel al paprika's beschikbaar hebben rond 20 augustus."

"Het exportseizoen is zo goed als voorbij, maar wij gaan nog door met de uitvoer van onder meer trostomaten. Die voeren we jaarrond in samenwerking met onze partner in Nederland Frankort & Koning."

Het seizoen is geëindigd met prijzen die aanzienlijk hoger waren dan vorig jaar als gevolg van de druk op het aanbod. "Op teeltniveau is het zeker een gecompliceerd seizoen geweest", legt Francis uit. "Het begon met erg warm weer in de herfst en winter. De gewassen hadden daardoor af te rekenen met virusdruk. In het westen van de provincie hebben we echter goed werk geleverd door te anticiperen op de problemen. We hebben er de nodige middelen ingezet om ze tot een minimum te beperken. We hebben minder kilo's geoogst, maar de prijzen waren daarentegen hoog door het gebrek aan product. Dat heeft ons seizoen gered. In de prijstabellen zagen we vorige week bijvoorbeeld de paprika op gemiddeld € 1-1,05 per kilo. Dat is niet slecht, maar er zijn momenten geweest dat de telers voor gele paprika's bijna € 4 kregen."

"Komkommer heeft een vergelijkbare situatie meegemaakt: er is veel vraag geweest, weinig kilo's en de prijzen zijn hoog gebleven. En dat geldt ook voor andere paprikasoorten, zoals puntpaprika’s, die steeds meer worden geconsumeerd in West- en Noord-Europa."

Natura DP heeft zich de afgelopen jaren gefocust op bio-teelt en ook dit seizoen is de omzet in dit segment gegroeid. "Als onze klanten conventionele producten bestellen, zullen we die zeker leveren, maar alle inspanningen op teelttechnisch vlak, qua certificeringen en advies aan telers, zijn gericht op het biologische segment. Dat is onze strategie voor de toekomst, want we zouden graag specialisten zijn in bio-producten op de Europese exportmarkt."

"Grootste vraag naar meloen uit Duitsland en Nederland"
Terwijl groenten afscheid aan het nemen zijn van het seizoen, komt het zomerfruit al piepen in de kassen van Almería. Zowel watermeloen als meloen maken vanaf het begin al interessante prijzen. En alles wijst erop dat die prijzen het nog wel een paar weken zullen uithouden.

"Op dit moment hebben we wat Cantaloupe en Galia meloenen. De vraag is er, maar er is weinig aanbod. Telers hebben geen risico willen nemen na enkele jaren met rare weersituaties en gebrek aan water." Het is ook een product waarvan de vraag sterk afhankelijk is van de temperatuur, wat een extra risico voor telers met zich meebrengt. "Momenteel komt de grootste vraag uit Duitsland en Nederland. Daar zenden ook wij ons fruit nu naartoe."

Voor meer informatie:
Natura DP
Calle Amsterdam, n 16, La Redonda (Almería)
Spanje
Tel: +34 950 487 791
https://naturadirectproduce.com

Publicatiedatum: