Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote EU-exportkansen voor industrieappelen door kleinere oogst in China

De lopende Europese appeloogst 2022/23 werd door de WAPA aanvankelijk geraamd op een volume dat sterk gelijkt op dat van de vorige oogst; sinds augustus 2022 hebben verscheidene lidstaten echter bijkomende droogte- en hittegolven geregistreerd die zullen resulteren in kleiner fruit en dus lagere volumes. Nu zal zo spoedig mogelijk blijken hoeveel minder dan 12 miljoen ton de EU-oogst zal bedragen.

In het geval van Polen, de lidstaat met het grootste volume, is nogmaals bevestigd dat de teelt structureel moet worden aangepast aan wat verhandelbaar is. Er zijn verschillende voorlopige informatiebronnen over de omvang van deze oogst; deze wijzen erop dat de uiteindelijke raming mogelijk kleiner is dan verwacht, voornamelijk als gevolg van onder meer een tekort aan arbeidskrachten.

Op 1 december 2022 bedroegen de voorraden van de tien belangrijkste lidstaten 4.419.513 ton, 9% minder dan bij de vorige oogst.

De sector staat tijdelijk voor verschillende uitdagingen

  1. Stijgende inputkosten (met name energie en andere landbouwproductiemiddelen);
  2. hoge transportkosten
  3. een tekort aan arbeidskrachten (vooral voor de oogst).

Grote exportmogelijkheden in de verwerkende sector in een context van een kleine oogst in China (meer dan 50% van de wereldproductie en -consumptie, een oogst die 9 miljoen ton onder het normale niveau ligt) en zeer gunstige wisselkoersen in zowel dollar als euro voor de uitvoer met de Poolse munt.

Klik hier om de datasheet te bekijken.

Bron: agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: