Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Debeuckelaere, Waltson Chips:

"Hoe later er aardappelen worden gepoot, hoe meer risico's we lopen in overgang nieuwe oogst"

Tholen - De Belgische aardappelen zijn zeer duur op het moment. Naast de verse industrie heeft dit ook zijn impact op de verwerkende sector, zoals Waltson Chips, die zich specialiseert in lokale ambachtelijke chips. "De voorraden zijn zeer beperkt, dus wie weet worden ze nog duurder in de komende maanden", vertelt Joost Debeuckelaere van aardappelgroothandel Agro Debeuckelaere en Waltson Chips. 

"Echter is het niet per se de oude oogst waar ik me zorgen over maak", vervolgt Joost. "We hebben nog redelijk wat stockage, waardoor ik wel verwacht dat we voorlopig nog wel weg zullen kunnen. Voor de overgang naar de nieuwe oogst verwacht ik daarentegen dat er wel wat problemen kunnen ontstaan. Het blijft regenachtig en donker weer. Daardoor zullen de nieuwe aardappelen laat klaar zijn om te oogsten."

Het slechte weer zorgt er namelijk voor dat een groot deel van de aardappelen nog steeds niet gepoot is. "Het moet wel echt komen, want eigenlijk kunnen we niet wachten tot eind juni om aardappelen te gaan pooten. Iedere dag die je mist in mei is een groeidag die je kwijt raakt. Alleen is men simpelweg afhankelijk van het weer. Zit het weer mee en komen er wat warmere temperaturen, dan kan het ook rap gaan, maar hoe langer er wordt gewacht, hoe meer risico's we straks zullen lopen."

Nieuwe smaken en machines
Ondanks die zorgen lopen de zaken voor de Waltson Chips op het moment goed. "We merken dat men steeds vaker de meerwaarde van lokale, ambachtelijke chips ten opzichte van industriechips gaat waarderen. Zo zitten we inmiddels, naast de delicatessenzaken, ook bij zelfstandige ondernemers van onder meer Carrefour, Ahold Delhaize en Spar." Het is ook de reden dat het bedrijf nieuwe optische sorteermachines heeft geplaatst. "Volgende week zullen we hiermee gaan proefdraaien. Zo willen we de kwaliteit waarborgen en garanderen dat alleen de kwalitatief beste chips in de schappen terechtkomen."

Het bedrijf verkoopt de chips in de smaken Naturel, Paprika, Sea Salt & Black Pepper en Sea Salt & Balsamic Vinegar, maar kijkt ook steeds meer naar nieuwe smaken voor het assortiment. "We kijken altijd naar aanvullingen op het gamma en zijn ook met een nieuwe smaak bezig. Deze zullen we in de komende periode gaan introduceren. Bovendien zijn we altijd op zoek naar samenwerkingen met nieuwe bedrijven. "

De piekdrukte voor de chips liggen nog altijd wel rond de feestdagen, zo stelt Joost. "Alleen is het in maart en april ook heel druk geweest en kijken we nu uit naar een mooie zomer. Dan gaan de zomerbars open en neemt men een lekker chipje bij een drankje in de zon. Echter wachten we ook hier nog op het mooie weer, zodat alles echt van start kan gaan. In de komende weken zal dit toch wel gaan gebeuren verwachten we."

Voor meer informatie:
Joost Debeuckelaere
Waltson Chips
+32 51 70 16 25
info@waltson.be  
www.waltson.be