Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Malte Wegener van Gustav Wegener u. Sohn &. Co.:

"Door de kleinere importvolumes zijn peren van overzee dit jaar zeer gewild"

Bij Gustav Wegener u. Sohn GmbH & Co. in het hart van het Alte Land is het verkoopseizoen voor overzeese peren nu in volle gang. "We hebben het seizoen voor Williams Bon Chretien en rode vroege peren al afgesloten. Momenteel verhandelen we vooral Abate Fetel en Forelle uit Zuid-Afrika en Chili en Packham's uit Zuid-Afrika", zegt Malte Wegener, inkoper en verkoper bij het bedrijf.

Vooral op het gebied van rode peren is de vraag dit jaar bijzonder groot en de beschikbare hoeveelheid relatief laag. "Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat een deel van de hoeveelheid in Zuid-Afrika bedorven is. Anderzijds toont de Chinese markt zich dit jaar bijzonder ontvankelijk voor rode peren uit Zuid-Afrika, waardoor er minder naar Europa wordt verscheept. Europa kan de prijzen op de Chinese markt gewoon niet bijbenen", vervolgt Wegener.


Malte Wegener in het sorteercentrum

Bovendien hebben de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende inflatie en koopbeperkingen geleid tot een daling van de volumes in de overzeese hardfruitsector. Wegener: "In tegenstelling tot groenten behoort een appel of een peer niet tot onze dagelijkse behoeften. Wat ook een rol heeft gespeeld is dat veel overzeese producten voor de Russische markt in Rotterdam zijn gelost; deze overschotten hebben de markt navenant beïnvloed. Dit heeft er weer toe geleid dat retailers dit jaar bijzonder voorzichtig zijn geweest en zich met het oog op de programma's hebben aangepast aan de inkoopvolumes van 2022. Bijgevolg zien we nu een stevige, stabiele marktsituatie, waarbij overzees hardfruit zeer gewild is, vooral op de spotmarkt."

Late start voor invoer Pink Lady
De eerste, rode vroege peren werden geladen in week 8, Abate Fetel volgde in week 12. "De start van het seizoen was bijna hetzelfde als vorig jaar en overzeese peren kunnen meestal tot eind augustus worden aangeboden", aldus Wegener, die het verloop van het seizoen beschrijft. Ondertussen komt ook de afzet van overzeese appelen op gang. Parallel aan het einde van het seizoen voor Duitse Gala appel en zijn de eerste partijen Zuid-Afrikaanse appelen aangekomen, op de voet gevolgd door de invoer uit Nieuw-Zeeland. "De Duitse Braeburn zal tegen week 20-21 op zijn, waarna we naadloos kunnen beginnen met Zuid-Afrikaanse en Nieuw-Zeelandse importen. Chili is bij ons nu slechts een bijproduct, vooral Pink Lady en Granny Smith."

Vanwege de overvloedige voorraden in Europa zal het importseizoen voor Pink Lady van overzee pas vanaf eind juni-begin juli gaan rollen, verwacht Wegener. "Vanwege de hoge kwaliteit richten we ons voor dit ras vooral op Nieuw-Zeeland. Volgens de eerste informatie zullen er op sommige plaatsen verliezen tot 25 procent zijn als gevolg van de overstromingen in maart. Of en in welke mate de overstroming de kwaliteit heeft aangetast, zal in de loop van het seizoen blijken."

Wellant en Junami: de appelen van morgen?
Met Wellant en Junami biedt het bedrijf Wegener nu twee veelbelovende appelrassen uit het omliggende teeltgebied aan. "In het geval van Junami treden we samen met Faby Frucht op als exclusieve marketeer op de Duitse markt. We hebben nu ongeveer 60 tot 65 procent van het volume afgezet. Wellant wordt steeds populairder bij de consument en daarom is de teelt in het Alte Land enorm uitgebreid. We merken ook dat het ras buiten Nedersaksen steeds meer ingang vindt, wat in de huidige moordende concurrentiesituatie niet vanzelfsprekend is. Momenteel hebben wij ongeveer de helft van onze oogst afgezet, wat betekent dat de afzet iets moet worden versneld. Helaas laat de inflatie zich dit jaar voelen in de clubrassen", besluit Wegener.

Voor meer informatie:
Malte Wegener
Gustav Wegener u. Sohn GmbH u. Co. KG
Buxtehuder Straße 50 - 52
21635 Jork, Duitsland
Tel.: +49 4162 91450
info@wegener-frucht.de   
www.wegener-frucht.de     

Publicatiedatum: