Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bosnië en Herzegovina doet onder voor Oekraïne en Marokko op frambozenmarkt

Volgens analisten van nieuwsportaal EastFruit heeft Bosnië en Herzegovina, een van de concurrenten van Oekraïne op de markt voor diepgevroren frambozen, zijn export de afgelopen 12 maanden met 48% in waarde en met 45% in volume zien dalen. Zo verloor dit land zijn hoge positie op de wereldranglijst en zag het zijn invloed op de wereldwijde frambozenmarkt tanen.

Bosnië en Herzegovina exporteerde van april 2022 tot en met maart 2023 6.900 ton diepgevroren frambozen, vergeleken met 12.600 ton een jaar eerder. De dalende trend in de export van dit zachtfruit, die in 2019 inzette, houdt niet alleen al vier jaar aan, maar versnelde ook nog eens in de loop van die jaren.

De versterking van de neerwaartse trend werd duidelijk veroorzaakt door de algemene crisis van de Europese markt voor diepgevroren frambozen dit seizoen.

Opmerkelijk is dat de belangrijkste markt voor frambozen uit Bosnië en Herzegovina Servië was, dat waarde toevoegde aan het product en ze opnieuw exporteerde als diepgevroren product. Ongeveer de helft van alle frambozen uit Bosnië en Herzegovina werd geëxporteerd naar Servië. Andere grote afnemers waren Duitsland, Zwitserland, Zweden, België, Polen en Oostenrijk. De export naar al deze landen – behalve België – daalde sterk.

Tegelijkertijd bleef Oekraïne, ondanks de Russische agressie op zijn grondgebied en terroristische aanslagen op de energie-infrastructuur van het land, de export van bevroren frambozen verhogen. Voor 2022/23 wordt een groei van minimaal 20-25% verwacht. In de afgelopen 12 maanden exporteerde Oekraïne 42.500 ton diepgevroren frambozen. Dat is 9.000 ton meer dan het jaar ervoor. Zo nam de export uit Oekraïne met een groter volume toe dan de totale export van diepgevroren frambozen uit Bosnië en Herzegovina in dezelfde periode.

En dat terwijl Bosnië en Herzegovina nog maar een paar jaar geleden meer diepgevroren frambozen per seizoen exporteerde dan Oekraïne. Nu is de export van Oekraïne ongeveer 6 keer groter dan die van Bosnië en Herzegovina.

Zo verdringt Oekraïne geleidelijk Bosnië en Herzegovina van de frambozenmarkt. Maar ook Marokko versterkt zijn positie gevoelig, waarbij het onlangs zelfs de VS achter zich liet.

Meer informatie over de typische frambozenprijscycli en de vooruitzichten voor frambozenprijzen in het nieuwe seizoen vind je in dit artikel.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: