Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zespri zeer verheugd met vrijhandelsakkoord Nieuw-Zeeland / EU

"Ondanks fors minder volumes laat de nieuwe kiwi-oogst betere kwaliteit zien"

Tholen - Sinds begin deze maand zijn de eerste Nieuw-Zeelandse Zespri kiwi's weer in de haven van Zeebrugge aangekomen. 2022 was een moeilijk jaar voor Zespri met veel kwaliteitsproblemen, maar er wordt met een positieve blik naar de toekomst gekeken, waarbij ook het vrijhandelsakkoord tussen Nieuw-Zeeland en de EU tot tevredenheid stemt. "Na een zeer uitdagend 2022 seizoen en een moeilijke start van het 2023 seizoen, door ongunstige weersomstandigheden, betekent de start van het nieuwe seizoen een reset voor de kiwisector", vertelt Ellen Van Looveren van Zespri.

2022 werd getekend door de problemen in het leveren van een constante kwaliteit kiwi's voor het bedrijf. Met name klimatologische problemen en de coronapandemie hadden hier, zo stelt Ellen, een groot aandeel in. "Tijdens Covid waren de grenzen gesloten, waardoor we minder seizoenarbeiders in Nieuw-Zeeland hadden, en er eigenlijk een tekort aan plukkers was. Ondertussen zijn de grenzen weer open en zijn er weer voldoende werkkrachten beschikbaar", zo legt ze uit. "De fruitkwaliteit is een prioriteit voor Zespri. Daarom hebben we informatiepakketten ontwikkeld over de beste plukpraktijken, hebben we onze aanwezigheid verhoogd tijdens het verpakken en ook de audit programma’s zijn aangepast, dit alles om de fruitkwaliteit op de eerste plaats te zetten."

"Er is enorm veel moeite gedaan in de hele sector en in onze toeleveringsketen om de kwaliteit dit seizoen te verhogen", vervolgt Ellen. "Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, is het veelbelovend om van onze belangrijkste markten te horen dat onze eerste zendingen dit seizoen een goede kwaliteit laten zien. Dat hebben we al gezien op de Aziatische markt en nu ook in Europa."

Tegenvallende volumes
Wel is er een volumedaling opgetreden. "Dit seizoen verwachten we een totaal oogstvolume van ongeveer 136 miljoen trays Green, SunGold en RubyRed kiwi's te leveren aan meer dan 50 landen. Dit is inderdaad minder dan de 171 miljoen trays die in 2022 werden geleverd. Bovendien zou de oogst van dit seizoen mogelijk nog verder af kunnen nemen nu de boomgaardbeoordelingen zijn afgerond na de hagelbui in april in Te Puke."

De klimatologische omstandigheden hebben met name haar effect gehad op het volume van de groene kiwi’s. "Voor Zespri Green verwachten we één van de laagste volumes van de laatste 20 jaar, met een wereldwijd volume van 42 miljoen trays tegenover 61 miljoen trays in 2022. De mindere volumes bieden ons ook de kans om ons te concentreren op het opkrikken van de kwaliteit en ons voor te bereiden op grotere volumes in 2024." 

Daarnaast zijn er hoge verwachtingen voor het recent geïntroduceerde RubyRed ras. "2023 is het tweede jaar dat RubyRed als commercieel ras wordt verkocht. De zoete, naar bessen smakende RubyRed kiwi's zullen dit jaar geplukt worden voor supermarkten in Nieuw-Zeeland en sommige Aziatische markten. In Europa zal het uiteindelijk ook komen. Niet onmiddellijk, maar het zal zeker volgen."

Koopgedrag naar normale niveau teruggekeerd
"Ons eerste charterschip 'The Wild Peony' met Zespri SunGold kiwi’s is aangekomen in Zeebrugge op 1 mei en ondertussen zijn we ons Nieuw-Zeeland seizoen succesvol gestart." Het charterprogramma van dit seizoen omvat drie diensten naar Noord-Europa, zeven naar de Middellandse Zee, twee naar de westkust van Noord-Amerika en 41 naar Azië, de overige trays worden via containerdiensten verscheept. 

De aanhoudende vraag zorgt ervoor dat Zespri vertrouwen blijft houden in haar product. "Consumenten zijn nog steeds op zoek naar verse en lekkere producten met een hoog vitamine C-gehalte, zoals onze kiwi's. Pre-Covid zagen we een toename van de vraag, maar toen de inflatie steeg en de Covid-beperkingen vervaagden, zagen we het koopgedrag terugkeren naar meer normale niveaus, maar de wereldwijde vraag naar ons fruit blijft desalniettemin groeien."

Vrijhandelsakkoord Nieuw-Zeeland/EU
Om aan deze groeiende vraag te voldoen is Zespri ook zeer verheugd met het vorig jaar ondertekende vrijhandelsakkoord tussen Nieuw-Zeeland en de EU (FTA). De overeenkomst omvat de afschaffing van de tarieven op de export van Nieuw-Zeeland kiwi’s naar EU, zodra deze van kracht is. "Dit betekent goed nieuws voor onze telers, die hierdoor een betere prijs voor hun product kunnen krijgen. De handelsovereenkomst ondersteunt de groei en de welvaart, en maakt het mogelijke om sterke internationale relaties op te bouwen."

"Daarnaast helpt de overeenkomst ons om te voldoen aan de groeiende vraag naar kiwi’s in Europa. De FTA zal ons in staat stellen om de export naar Europa uit te breiden, meer Europese consumenten te voorzien van Zespri kiwi’s en te helpen bij het behalen van sterke opbrengsten voor onze telers."

Klimaatplan
Kijkend naar de toekomst heeft het bedrijf, in samenwerking met de kiwisector, een klimaatplan ontwikkeld (Climate Change Adaptation Plan) als reactie op de fysieke, markt- en regelgevende effecten van klimaatverandering die wordt ervaren. "Het stelt een kader vast voor de langetermijnbenadering over de aanpassing voor de kiwisector, bouwt voort op lopende werkzaamheden en schetst een gedetailleerd driejarig programma dat start in 2023."


De eerste lading kiwi's van het seizoen 2023 wordt geladen in Nieuw-Zeeland. Foto: Jamie Troughton, Dscribe Media

"Het plan is bedoeld voor onze partners in de gehele toeleveringsketen in Nieuw-Zeeland. We willen handelen voor de toekomst en ons plan voor aanpassing aan de klimaatverandering gaat over het vinden van kansen, het beschermen van onze waarden en het deel uitmaken van de oplossing."

Op deze manier verwacht Zespri dat haar volumes in de komende jaren weer een stijgende lijn zullen laten zien, met behoud van kwaliteit. "We verwachten dat onze aanvoer van fruit zal stijgen naar 229 miljoen trays in 2027, een volumegroei van bijna 40%. We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat we de juiste investeringen en stimulansen hebben om het merk op te bouwen en het evenwicht tussen vraag en aanbod te behouden", besluit Ellen.

Voor meer informatie:
Ellen Van Looveren
Zespri International Europe
ellen.vanlooveren@zespri.com 
www.zespri.eu