Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Abrikozentelers zoeken hoger gelegen percelen in Murcia door klimaatverandering

De steenfruitoogst wint aan kracht in Murcia, waar naar verwachting vanaf volgende week al flinke volumes beschikbaar zullen zijn. Het fruit is van zeer goede kwaliteit en het suikergehalte is hoog, als gevolg van de hoge temperaturen en het gebrek aan regen in de afgelopen maanden. Daardoor worden de telers in Murcia wel gedwongen om door te gaan met irrigeren. Droogte is ondertussen de belangrijkste uitdaging voor de sector in heel Spanje. 


Copacabana, een vroeg nectarineras, wordt geoogst tussen de eerste en tweede week van mei.

"De hoge temperaturen in maart en april hebben een impact gehad op de vorming van de vroegste rassen in Murcia. Ze leveren dit jaar over het algemeen minder kilo's op, vooral de abrikozen", zegt Thomas Chevaillier, technisch directeur van PSB Producción Vegetal, die zich naast de teelt en afzet van steenfruit ook al twee generaties wijdt aan de veredeling.

"Het warme weer dwingt ons om door te gaan met irrigeren. Droogte is ondertussen de grootste zorg van telers geworden, maar in Murcia zijn we wel wat gewend. We zijn het gewoon om het met weinig water te doen en op dit moment lukt het nog aardig", zegt Thomas Chevaillier. "En er is ook een positieve kant aan de zaak: de Brix-waarde van het fruit is hoog."

"Ondanks het feit dat het weer in Midden- en Noord-Europa niet al te best is, hopen we dat de temperaturen algauw stijgen. En dan zal de uitzonderlijke kwaliteit van het fruit dit jaar zich vertalen in een goede consumptie", vertelt de technicus directeur van PSB Producción Vegetal. "De prijzen zijn momenteel zeer correct in verhouding tot het beschikbare aanbod", voegt hij eraan toe.


Borsalino, een extra vroeg abrikozenras van PSB Producción Vegetal

Er worden momenteel volop abrikozen geplukt in Murcia, waar de oogst door de hitte is vervroegd. De teelt van de vroegste rassen in Murcia wijkt ook dit jaar weer af van de normale situatie. "De klimaatverandering vermindert de koude-uren, want de herfsten zijn steeds warmer en de winters korter. In de hoger gelegen gebieden daarentegen is er meer stabiliteit, omdat het er wat kouder is. De abrikozentelers in Murcia zijn dan ook op zoek naar hoger gelegen percelen."

Droogte in Noord-Spanje 
Door het gebrek aan regen bevinden de waterreserves in Catalonië en in het zuiden van Frankrijk zich op een historisch dieptepunt. Er zijn al een aantal belangrijke kanalen voor de irrigatie van fruit als noodmaatregel tijdelijk gesloten. Droogte is ondertussen de belangrijkste uitdaging voor de sector in heel Spanje.


Diamentina, een vroeg low chilling nectarineras van PSB Producción Vegetal 

"Er is grote bezorgdheid. Het regent nog steeds niet en het irrigatiewater wordt afgesneden. Dat kan gevolgen hebben voor de komende oogst in Catalonië, maar ook voor de volgende seizoenen, want zonder water gaan de bomen dood. Ook in Badajoz kijken ze met een bang hart naar de hemel. De regen in december heeft er de stuwmeren nog voldoende gevuld, maar wat met volgend seizoen?"

"Intussen zijn we in Murcia meer gewend aan deze omstandigheden. We beschikken over ultramoderne technologie voor precisieteelt. We maken dus efficiënt gebruik van het beschikbare water en voorlopig hebben we dus geen problemen. Toch leiden de politieke beslissingen om de overheveling van water van de rivier de Taag naar de Segura onder druk van milieuactivisten te verminderen tot enorme bezorgdheid bij de telers in Murcia."

Telers uit heel Spanje geïnteresseerd in rassen van PSB 
PSB Producción Vegetal heeft al de eerste bezoekers ontvangen op zijn demovelden om de verschillende rassen van abrikoos, nectarine, perzik, paraguayo en pruim te tonen.

"Op dit moment valt het vroege, tweekleurige en zelfbestuivende abrikozenras Borsalino op. Het heeft slechts 200 koude-uren nodig. Hoewel het een vroeg ras is, is de smaak uitstekend en het past zich heel goed aan de omstandigheden in de regio Murcia aan", zegt Thomas.


Het abrikozenras Néstor wordt na Borsalino geoogst. 

"Bij nectarine hebben we nu Diamentina, een erg zoet low chilling ras met wit vruchtvlees en middelgrote maten. Twee weken geleden werd het eerste fruit geplukt. Daarnaast bevelen we ook Copacabana aan, een nectarine met geel vruchtvlees (een van de meest geconsumeerde streenfruitsoorten) en Zodiac, een paraguayo met wit vruchtvlees. Deze twee rassen beginnen we deze week te oogsten. Elke dag krijgen we bezoek van telers uit heel Spanje om indrukken en ervaringen uit te wisselen en om te zien wat de rassen van de toekomst zullen zijn", besluit Thomas Chevaillier. 


Nectarineras Diamentina

Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier
PSB Producción Vegetal
Tel: +34 620 810 125 (Spanje)
[email protected]
www.psbproduccionvegetal.com

Gerelateerde artikelen → Zie meer