Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse watermeloenexporteurs kijken uit naar de zomer in Europa

Zullen er meer volumes Marokkaanse watermeloenen zijn dit seizoen? Of net minder? De onzekerheid blijft hangen, verklaringen spreken elkaar tegen en het lijkt erop dat deze vraag gênant is geworden in een context waarin de Marokkaanse overheid productiebeperkingen heeft ingevoerd in sommige regio's vanwege waterschaarste. Vooral de watermeloenensector wordt erdoor getroffen.

"Er is altijd onzekerheid over de beschikbare hoeveelheden, maar het lijkt mij dat er op dit moment geen tekort is. Ik heb geen verschil gezien op de Marokkaanse markt in vergelijking met vorig jaar, maar momenteel is er alleen product uit de provincie Zagora op de markt. De prijzen weerspiegelen ook geen tekort. Ik heb nog steeds de capaciteit om, net zoals vorig jaar, 1 à 2 vrachtwagens per dag te exporteren", zegt Mehdi Benchekroun, CEO van DMB & Co.

Volgens de exporteur is de watermeloenenmarkt nog traag door de koude temperaturen in Europa. "Het probleem ligt momenteel niet bij het aanbod. Er komen gewoon geen grote bestellingen uit Europa, omdat de temperaturen er nog steeds laag zijn. De consumptie van watermeloen trekt pas aan met mooi en warm weer. Kopers willen natuurlijk het product niet in de koelkamers opslaan in afwachting tot mooier weer, wat normaal is. De export is beperkt op dit moment en tegen te lage prijzen. Ook dat moedigt de exporteurs niet aan."

"Maar de verwachting is dat de Europese vraag zal aantrekken zodra de temperaturen stijgen. Op dat moment zal alles afhangen van de oogst uit andere Marokkaanse regio's, zoals Souss Massa, Loukous en Gharb. Als de oogst beperkt is en de watermeloen van Zagora blijft dominant op de markt, wat onwaarschijnlijk is, dan zouden we kunnen spreken van onvoldoende aanbod."

Op prijsniveau zijn er dagelijks schommelingen, maar toch blijven die binnen de perken, voegt Mehdi toe. "De exporteerbare watermeloen van Zagora werd op de groothandelsmarkt verkocht tegen 8-9 MAD
(€ 0,73-0,82) drie weken geleden, 6 MAD (€ 0,54) twee weken geleden, 5 MAD (€ 0,45) op maandag 1 mei en 6-7 MAD (€ 0,54-0,63) op 4 mei. Fluctuaties zijn normaal vroeg in het seizoen, maar de markt zal zichzelf uiteindelijk reguleren als duidelijker wordt welke richting de vraag uitgaat.

Er wordt al reikhalzend uitgekeken naar Marokkaanse watermeloen door klanten in Europa, voegt Mehdi toe, na de aanvoer van Mauritaans en Senegalees product. "Er zijn verschillende beoordelingsfouten gemaakt door Mauritaanse telers en Marokkaanse investeerders die dit jaar in Mauritanië een teelt hebben opgezet. Het meest voor de hand liggende is dat ze het seizoen al in januari begonnen, wanneer niemand watermeloen eet. Het is gewoon te koud. De kwaliteit werd overigens niet gewaardeerd door de Europese klanten. Ook werden de exporteurs voor het eerst geconfronteerd met de wrede praktijken van de Europese expediteurs. Dit alles is toe te schrijven aan een gebrek aan ervaring, wat normaal is, want de watermeloensector staat nog in de kinderschoenen in Mauritanië." 

Met de wrede praktijken verwijst Mehdi naar de betalingsvoorwaarden die soms ongunstig zijn voor exporteurs en vertelt over zijn eigen ervaring: "Als ik watermeloenen exporteer tegen een bepaalde prijs en de expediteur vraagt naast zijn winstmarge een commissie – cijfers die ik kan niet verifiëren – en hij overlaadt me met fictieve klachten over de kwaliteit – waar ik wederom geen controle over heb, terwijl ik zeker weet dat mijn lading goed is –, dan kan ik beter niet exporteren. Kortom, sommige kopers betreden de markt met de attitude dat, als ze winnen, alles voor hen is, en als ze verliezen, het verlies wordt afgewenteld op de Marokkaanse exporteur. Het is een zeer eigenaardige manier van zakendoen."

"We pleiten voor meer eerlijkheid, professionalisering, duidelijke contracten, verzekeringsuitkering bij schade en traceerbaarheid. Ik kreeg ooit een claim van een expediteur voor rotschade, terwijl hij degene was die de koelketen brak. Die tijd is voorbij", zegt de exporteur.

Wat de vraag betreft, blijft de Marokkaanse watermeloen volgens Mehdi "de meest gewaardeerde in Europa". "De Europese consument is dol op de grote Marokkaanse watermeloenen met pit, naast de Spaanse pitloze watermeloen van klein formaat. Deze twee soorten zijn onverslaanbaar op de markt. Ik verwacht een stevige vraag vanuit Rungis, Perpignan, Rotterdam, Breda, Stuttgart en München. Er is ook een groot potentieel op de Britse markt. Rusland wordt daarentegen goed bevoorraad door Iran en Turkije, en het is nu sowieso een moeilijke markt om toegang tot te krijgen. De vraag vanuit het Midden-Oosten is op dit moment onduidelijk. We zullen wel zien hoe zich dat ontwikkelt."

Ten slotte verwacht Mehdi een lang seizoen. "De Marokkaanse zomer wordt heet en het seizoen kan net als vorig jaar tot eind augustus duren. Lange zonnige dagen zijn een garantie voor watermeloenen van zeer goede kwaliteit. De eerste oogst kwam al met goede maten, gemiddeld 10 kg. Tijdens de volgende oogsten zal het fruit nog groter zijn, met een uitgesproken ovale vorm, een zanderige textuur en een zoete en verfrissende smaak."

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & CO
Tel: +212 661214337 (Marokko)
mehdi.benchekroun@dmb-co.com

Publicatiedatum: