Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
grotere oogsten, tanende afzet

"Zuid-Afrikaanse telers in de problemen"

"De wereldwijde markten voor citrus, macadamia's en avocado's blijven matig als gevolg van de wereldwijde economische neergang. Tegelijkertijd nemen de volumes toe doordat meer boomgaarden in productie komen," zegt Robert Davel, CEO van Mpumalanga Agriculture.

Volgens Davel hebben de afzetprijzen van de drie gewassen geen bevredigend niveau bereikt. Dit betekent dat de kosten bij de telers oplopen. Ook de verhoging van het nationale minimumloon en de extra kosten in verband met loadshedding hebben een grote impact gehad.

Daardoor staat de cashflow onder druk, vooral bij telers die leningen zijn aangegaan toen de marktprijzen nog hoog waren. Davel wees op berichten dat teeltbedrijven in het Lowveld sneller dan normaal te koop komen.

Hij voegde eraan toe dat uit zijn recente gesprekken met commerciƫle banken bleek dat er overbruggingsfinanciering beschikbaar werd gesteld aan telers die worstelen met hun cashflow, maar dat dit slechts de druk verlichtte, omdat verlenging van de rekening-courantkredieten de situatie alleen maar erger zou maken.

Bron: farmersweekly.co.za

Publicatiedatum: