Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Overzees citrus over de hele linie aanzienlijk vroeger"

Tholen - "Wederom kunnen we spreken van een interessante start van het overzeese citrusseizoen", vertelt Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "Vooral opvallend is dat al het citrus over de hele linie wel twee weken eerder op de markt komt. Hierdoor lijkt het dat er veel grotere volumes worden verladen, maar als je het ziet in het licht dat we twee weken vooruit lopen, dan loopt alles goed in de pas. De oogstprognoses zijn tenslotte niet spectaculair hoger."

"Bovendien is er ruimte in de markt voor een vroege start van Zuid-Afrika. Zo verloopt de overloop van het grapefruitseizoen prima. Het seizoen in Turkije, Israël en Spanje is nagenoeg voorbij", vervolgt Eddy. "Dat geldt ook voor de citroenen, waar nog eens bijkomt dat we Argentinië als gevolg van interne problemen dit jaar niet of nauwelijks op de markt zullen zien. Dit zou ervoor moeten zorgen dat ook de citroenenmarkt dit jaar in balans blijft."

"Bij mandarijnen kunnen we spreken van een zeer positieve start. Marokko en Spanje zijn volledig klaar en dat zorgt in elk geval de komende drie tot vier weken voor een tekort aan mandarijnen op de markt. Daarbij hebben we de opvallende situatie dat Peru zeer weinig heeft geëxporteerd en Zuid-Afrika meer, dus per saldo zal dat ook weer in balans komen", verwacht Eddy. "Onstabiel weer in Mpumalanga en Limpopo heeft de nodige schade berokkend in de mandarijnen en sinaasappelen. In andere regio's ziet de oogst er weer prima uit."

"Goede handsinaasappelen zijn er ook maar beperkt, dus daar is alle ruimte voor Zuid-Afrika om vroeg mee te starten. Perssinaasappelen zijn er uit Spanje weinig en Egypte laat wisselende geluiden horen, maar we zullen Egypte hiervoor nog wel nodig hebben de komende weken. Het watertekort in Marokko zorgt ook daar voor een terughoudende export en dat zullen we zeker gaan zien in het aanbod Maroc Late op de markt."

De regelgeving op het gebied van Citrus Black Spot en de False Codling Moth is in Europa weer strenger geworden. "Niet iedere regio in Zuid-Afrika heeft voldoende koelcapaciteit, dus dit brengt de nodige perikelen met zich mee. Nu zien we dat dit zich meestal gedurende het seizoen zichzelf wel oplost, mits dat er veel onderscheppingen zijn. Maar mijn gevoel is dat Zuid-Afrika zich over het algemeen goed voorbereid heeft om dit probleem op te lossen."

"Daarnaast blijven alle kostenstijgingen boven de markt hangen. Dat is misschien een repeterend verhaal, maar daar hebben we wel mee te dealen", constateert Eddy. "Het voordeel voor de Zuid-Afrikaanse telers is dat de koers van de Rand wat zwakker is. Ook de kosten van zeevracht zijn aan het zakken, maar dat verloopt zoals altijd minder agressief dan dat ze gestegen zijn."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com 
www.exsaeurope.com