Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 17

"Lage prijzen voor snackkomkommers door groot aanbod"

Het assortiment komkommers bestond voornamelijk uit Belgische, Duitse en Nederlandse partijen, waarbij het Duitse product in Keulen geheel ontbrak. Spaanse partijen hadden niet meer dan een aanvullend karakter en arriveerden alleen in München. De beschikbaarheid was niet wezenlijk veranderd; deze was ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. De vraag was niet bijzonder groot. Dit leidde vaak tot verder dalende prijzen, want de handelaren wilden hun overschotten zo klein mogelijk houden. Pas in het weekend konden ze hun prijzen op sommige plaatsen weer iets verhogen, omdat ze het product beter konden onderbrengen.
Voor snackkomkommers waren Nederlandse en Duitse leveringen de belangrijkste herkomst. Invoer uit Turkije, België en Spanje speelde slechts een ondergeschikte rol. Ook in deze marktsector waren concessies alomtegenwoordig; in de meeste gevallen gaf een iets te overvloedig aanbod de doorslag, meldt het BMEL.


Foto: BMEL

Appelen
Het binnenlandse aanbod overheerste nog steeds: Elstar, Jonagold en Braeburn vormden de basis van het assortiment. Tot nu toe deden echter alleen Chileense importen mee: Royal Gala en Elstar waren tot nu toe niet erg populair, omdat ze duurder waren dan de Europese concurrentie, die qua kwaliteit nog steeds overtuigend was.

Peren
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden: met Packham's Triumph, Forelle, Cheeky, Abate Fetel, Rosemarie en Williams Christ was een groot aantal rassen beschikbaar. De Argentijnse en Chileense leveringen verloren over het geheel genomen iets aan belang. Van de Europese peren uit de bewaring waren vooral de Italiaanse Abate Fetel beschikbaar.

Druiven
De invoer uit Zuid-Afrika overheerste duidelijk. Leveringen uit Chili, Peru en India completeerden het beeld met vrij kleine hoeveelheden. Er was betrekkelijk weinig activiteit: de beschikbaarheid was voldoende om de vraag te dekken, want die was niet bijzonder groot. Er was nauwelijks beweging in de prijzen.

Aardbeien
Italiaanse, Nederlandse en Spaanse aardbeien vormden uiteraard de basis van het aanbod. Grieks en Duits aanbod volgden qua belang, Belgische producten completeerden de handel. Op de kwaliteit was nauwelijks iets aan te merken: kleur, grootte en smaak waren voldoende aansprekend. De belangstelling nam toe, hoewel het typische aprilweer op sommige plaatsen ook de afzetmogelijkheden had beperkt.

Citroenen
Spaanse Primofiori domineerden. Ladingen uit Turkije, Italië en Griekenland completeerden het aanbod, maar verschenen lang niet op alle markten. In Hamburg begon het Zuid-Afrikaanse seizoen: de producten kosten € 25,- per doos van 15 kg. De eerste lading Verna uit Spanje wordt binnenkort verwacht.

Bananen
Vraag en aanbod waren voldoende in evenwicht, waardoor prijswijzigingen nauwelijks voorkwamen. Alleen in Frankfurt werden de tweede merken goedkoper, terwijl de prijzen van de derde merken licht stegen. In München werd het eerste merk iets duurder.

Bloemkool
Franse partijen overheersten. Italiaanse en Spaanse producten waren er duidelijk minder. Nederlandse producten vulden aan. Duitse partijen openden hun seizoen met kleine hoeveelheden. Over het geheel genomen was de beschikbaarheid beperkt en kon niet altijd volledig aan de vraag worden voldaan.

Sla
Spaanse ijsbergsla had bijna een monopolie, slechts plaatselijk geflankeerd door Duitse partijen. De kwaliteit was niet altijd overtuigend, waardoor er met name in Frankfurt en Hamburg een grote prijsrange ontstond. De aanwezigheid van bonte slasoorten uit Duitsland nam sterk toe, wat weer een negatief effect had op de prijzen.

Tomaten
Het assortiment werd gedomineerd door trostomaten, die vooral uit Nederland, België, Spanje en Turkije kwamen. Cherrytomaten kwamen met name uit Nederland en Italië, aangevuld met binnenlands aanbod. Bij de ronde tomaten waren vooral Turkse, Spaanse, Belgische en Marokkaanse producten verkrijgbaar. De aanwezigheid van lokale vruchten was iets geïntensiveerd.

Paprika's
Nederlandse partijen overheersten. Turkse, Belgische en Spaanse leveringen volgden qua belang. Lokale producten verschenen slechts sporadisch. In München was er ook Hongaarse import, die gemakkelijk werd opgenomen. Over het geheel genomen vertoonden de prijzen een dalende trend.

Asperges
Duits aanbod domineerden duidelijk de markt. In de sector witte en paarse asperges maakten Griekenland en Nederland het plaatje compleet. In de groene asperges waren vooral Spaanse en Italiaanse producten te vinden. Het lange weekend en de goede weersvooruitzichten brachten de afzet verder op gang. Op sommige plaatsen was dan ook een volledige verkoop mogelijk.

Bron: BMEL

Publicatiedatum: