Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede aanvoer Spaanse watermeloenen, maar lage vraag en prijzen door slecht weer in Europa

Het aanbod van watermeloenen uit Almería neemt nu elke dag toe, maar het slechte weer in Midden- en Noord-Europa vertraagt de vraag en doet de prijzen dalen.

"Drie weken geleden zijn we begonnen met het oogsten van de eerste pitloze watermeloenen. Maar pas deze week komen we op kruissnelheid met een afzet van ruim 2 miljoen kilo. Vanaf nu hebben we aanzienlijke volumes beschikbaar", zegt José Antonio Baños, voorzitter van het Spaanse Ejidomar.

Deze coöperatie uit El Ejido heeft het teeltareaal voor watermeloen van vorig jaar behouden, maar nu is er dubbel zoveel productie als in de eerste weken van vorig seizoen, toen een zandstorm en overvloedige regenval in maart en een deel van april zorgden voor een slechte vruchtzetting.

Hoewel de import uit derde landen niet bijzonder groot is, stagneert de export van Spaanse watermeloenen als gevolg van het slechte weer in Midden- en Noord-Europa, aldus José Antonio Baños.

"De teelt in Senegal loopt al een paar jaar terug en op dit moment is er praktisch geen Senegalees product meer op de markt. Nu concurreren we meestal met Marokkaanse watermeloen op de Spaanse groothandelsmarkten, want ook het product uit Marokko heeft de goede maten, maar dit jaar lijkt het Noord-Afrikaanse land geen grote volumes te hebben. Het teeltareaal is er immers verkleind vanwege droogteproblemen", geeft hij aan.

"Wat betreft de afzet zien we een stagnerende vraag naar kleine maten door de lage temperaturen en regen in Noord-Europa. In eigen land hebben we daarentegen genoten van een zeer goede vraag door het zomerweer van de afgelopen weken. In Spanje doen de grote watermeloenen het bovendien goed", zegt de voorzitter van Ejidomar.

"De beperkte export en het toenemende aanbod hebben ervoor gezorgd dat de prijzen aanzienlijk zijn gedaald in vergelijking met vorige week. Maar toen waren ze wel hoog. Als ze nu niet verder dalen, spreken we nog altijd van aanvaardbare prijzen", zegt hij.

Het gebrek aan regenval wordt een steeds zorgwekkender probleem voor de telers in Almería. "Momenteel hebben we genoeg water om door te gaan met telen, maar veel waterputten zijn wel aan het verzilten en dat kan schadelijk zijn voor gewassen zoals paprika's", waarschuwt José Antonio Baños.

Na het watermeloenenseizoen van Almería gaat Ejidomar door met dat van Sevilla, Murcia en Castilla-La Mancha.

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es

Publicatiedatum: