Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kokosseizoen vertraagt in Ivoorkust

Volgens Delcambre Wawa, directeur van teler en exporteur Wawa, leidt het begin van het langverwachte regenseizoen in Ivoorkust tot een vertraging van de kokosoogst.

"We exporteren momenteel gemiddeld 90 ton per maand. We verwachten echter binnenkort een daling vanwege het begin van het regenseizoen. De terugkeer naar normale volumes, of zelfs een piek, wordt pas in juli verwacht. Onze situatie is representatief voor alle telers en exporteurs in het land."

Volgens de teler worden er uit de zuidelijke regio's van Ivoorkust momenteel grotere volumes geëxporteerd, zo’n 50 ton per dag. De rassen die in Ivoorkust worden geteeld, zijn hybride rassen en GOA (Great West Africa), met maten van 450-600 g en meer.

"Er zijn nauwelijks ziekten en plagen en het fruit is van acceptabele kwaliteit. We hebben momenteel echter te maken met logistieke issues, met moeilijke toegang tot de plantages en congestie in de havens. Dat veroorzaakt vertragingen voor rederijen, maar de problemen kunnen worden overwonnen."

"Er is tot nu een sterke vraag geweest van tussenpersonen uit Nigeria, Senegal en Ghana, die bovengemiddelde prijzen boden. Dit leidde tot een daling van de omzet van Ivoriaanse exporteurs, die de nieuwe hoge prijzen niet konden evenaren."

"Nederland is de belangrijkste bestemming voor Ivoriaanse kokosnoten", aldus Wawa. "Maar naar Rusland is de export fors afgenomen of zelfs tot stilstand gekomen als gevolg van het conflict in Oost-Europa. We overwegen ook om de markt in het Midden-Oosten te betreden, wat qua prijs voor ons voordeliger is", zegt hij.

Het Ivoriaanse product onderscheidt zich van de concurrentie dankzij enkele factoren, verzekert Wawa. "In tegenstelling tot de grote kokostelers zoals India, Sri Lanka of Brazilië, hebben wij het voordeel van een in wezen biologische teelt. Ons tweede voordeel is de relatief korte afstand tot Europa. De transittijd is korter, de transportkosten zijn lager en dus zijn de FOB- en CIF-prijzen aantrekkelijker."

De prijzen zullen volgens de teler echter snel stijgen. "Dit komt door een verwachte stijging van de arbeidskosten, een grotere vraag na het einde van ons mangoseizoen en de islamitische feestkalender. De onmiddellijke prijsstijging wordt geraamd op 14%, tot € 12,50 FOB per krat van 22 kilo."

Voor meer informatie:
Delcambre Wawa
Entreprise Wawa
Tel: +225 (0)1 42 870 878 (Ivoorkust)
Koyedelcambre@gmail.com 
www.entreprisewawa.net

Publicatiedatum: