Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jakob Van Poucke, Luik Natie:

"Start West-Afrikaanse mangoseizoen zorgt voor piekdrukte in koelopslag"

Tholen - Het is momenteel de drukste periode van het jaar voor Luik Natie. Wekelijks verwerkt het op- en overslagbedrijf deze weken meer dan 200 containers met onder andere bananen, mango's en aardappelen, wat deze periode allemaal samenvalt. "Normaal gesproken volgt het West-Afrikaanse mangoseizoen de aardappelen uit Egypte en Israël op, maar omdat deze wat langer doorgaan, is het even alle hens aan dek", vertelt Jakob Van Poucke van Luik Natie.

"De volumes van de aardappelen uit Egypte en Israël nemen normaliter deze weken fors af, waardoor we de focus kunnen leggen op de mango's en bananen", vervolgt Jakob. "Echter moeten de aardappelen in België en Nederland, wegens het slechte weer in maart en april, nog geplant worden. Tel daarbij op dat het in Spanje heel droog is geweest, waardoor het Spaanse aanbod ook niet optimaal is en het resultaat is dat Egypte en Israël wat langer doorgaan, met meer volumes, om de schaarste op te vangen."

Bovendien is dus ook het West-Afrikaanse mangoseizoen sinds een week of 3 van start gegaan. "In de komende weken gaan we naar de piekdrukte van die mango's. We zullen dan tussen de 50 en 90 containers per week binnenkrijgen uit Ivoorkust, Mali en Burkina Faso, waardoor we op een totaal volume rond de 400 à 500 containers mango's over heel het seizoen komen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Kwalitatief moet ik zeggen dat ze er echt zeer goed uit zien. Misschien zelfs beter dan voorgaande jaren." Dit seizoen loopt ongeveer tot medio juni, waarna de overstap wordt gemaakt naar de mango's uit Senegal.

200 containers per week
Naast de seizoensgebonden producten, als mango's en aardappelen, verwerkt Luik Natie ook jaarronde producten als bananen en ananas. "Met bananen zitten we op een gemiddelde van 120 containers per week, waarvan het meeste uit Ecuador afkomstig is. Verder hebben we nog wat fruit dat binnen komt uit de Dominicaanse Republiek, Colombia en Costa Rica. Bovendien hebben we naast onze fresh coldstore ook nog de frozen coldstore, waar we dagelijks ook heel wat volumes van onder andere diepvriesfriet binnen krijgen. Al met al zitten we dit jaar daardoor wel redelijk tegen onze limiet aan qua volumes, wat natuurlijk heel mooi is", legt Jakob uit. 

"Zo wil het dat we dit weekend in totaal 200 containers binnen krijgen. Iedereen wil vervolgens natuurlijk zijn container maandag als eerste hebben. Daardoor werken we deze periode ook zaterdagochtenden om alles maandag netjes bij de klanten te krijgen. Tot vrijdag middernacht worden de containers afgehaald, waarna ze op zaterdagochtend worden gelost. Dit zodat de FAVV vanaf maandagochtend kan starten met het keuren van de mango's en bananen en wij het dezelfde dag nog kunnen gaan laden en leveren. Zo bieden we het volledige servicepakket aan, maar dat is deze weken wel even fors aanpoten."

"Het is echter ook wel fijn dat alles weer redelijk lijkt te normaliseren", vervolgt Jakob. "Vorig jaar vielen de volumes in bijvoorbeeld het diepvriessegment wat tegen. We moesten echt zoeken om stock bij ons op te slaan. Nu heeft men echter weer voldoende voorraad in de eigen diepvries en zoeken ze ook weer meer en meer naar externe stockage. Dan onderscheiden we ons, doordat we midden in de Antwerpse haven liggen. Als je 15 vrachtwagens vanuit West-Vlaanderen of Nederland heen en terug moet sturen naar de haven, haal je het nooit. Alleen als wij de vraag krijgen om 15 containers voor export 's ochtends leeg af te halen, vervolgens te laden en in de middag vol op de kade af te leveren, is dat geen probleem. Dat voordeel hebben wij ten opzichte van bedrijven die buiten de haven liggen."

CO2-neutraal
Toch is het natuurlijk een zware periode geweest voor menig koel- en vrieshuis met de recente energieprijzen. "We komen natuurlijk uit een moeilijke periode, maar wij hebben eigenlijk altijd het geluk gehad dat we daarvoor al sterk ingezet hebben op CO2-neutraliteit. Zo hebben we een eigen windmolen (waar we de eerste afnemer van zijn), 6000 zonnepanelen op het dak en een regenwatersysteem voor onze koeling van de coldstore. Daarnaast zijn we het eerste bedrijf in de Benelux die energie opslaat met een Engie batterij. Op deze manier hebben we de kosten weten te beperken en hebben we eigenlijk zeer goede jaren kunnen draaien."

Want vorig jaar was, zo stelt Jakob, een jaar van groei voor het bedrijf. "We hadden een heel goed jaar. Diepvries was wat moeilijker, maar vers draaide heel goed door. Ook dit jaar zitten we zo goed als op onze limiet. Het voorjaar is al volgeboekt in volumes voor zowel vers als diepvries en ook het najaar ziet er heel positief uit. De energieprijzen zijn ook weer wat gezakt, dus met de stijging in volumes hebben we stappen kunnen zetten als bedrijf. In de komende jaren willen we die groei graag door blijven zetten."

Voor meer informatie:
Jakob Van Poucke
Luik Natie
Kruipin haven 1145 
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 00
jakob.vanpoucke@luiknatie.be 
www.luiknatie.be