Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Planten draaien rond de lamp in cilindrische vertical farm

Futura Gaïa was op de 2023-editie van medFEL aanwezig in het Lab'innov, de innovatieruimte, gereserveerd voor startups die zich bezighouden met duurzaamheidsuitdagingen van de toekomst. Het innovatieve bedrijf is gespecialiseerd in geautomatiseerd verticaal telen in aarde, in een systeem dat cilindrisch van vorm is. "Doordat de planten rond de lamp draaien, kan het water dankzij de zwaartekracht rechtstreeks op de wortels van de gewassen druppelen", vertelt hoofd Duurzaamheid bij Futura Gaïa Cyril Hugon.

Dit systeem, dat een aanvulling vormt op de vollegronds- en glasteelt, biedt telers een kant-en-klare oplossing aan de hand waarvan de opbrengst kan worden verhoogd en natuurlijke hulpbronnen kunnen worden gespaard.

"Het systeem biedt de volgende voordelen: ren eerste verbruiken onze bedrijven er heel weinig water door, een hulpbron die steeds schaarser wordt. Ten tweede zorgt telen met behulp van het systeem (binnen een gecontroleerde omgeving) ervoor dat er tijdens het teeltproces geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Ten derde garandeert het systeem een regelmatig inkomen voor telers die zich niet langer druk hoeven te maken om de grillen van het weer die de oogst kunnen beïnvloeden. Ten vierde en laatste hoeven telers dankzij het systeem geen landbouwgrond te gebruiken om te kunnen telen. We installeren het systeem meestal in gebouwen die niet in gebruik zijn. Hierdoor kunnen we de productieve ruimte binnen een teeltbedrijf optimaliseren."

Met behulp van het systeem kunnen er bij deze verticale teeltbedrijven bladgroenten, kruiden, klein fruit en zelfs bloemen worden gekweekt. 

Futura Gaïa wil zo zuinig mogelijk met de energie omgaan die nodig is om het systeem te kunnen laten werken. In het kader hiervan heeft het bedrijf  € 11 mln aan fondsen verzameld om de agronomische en technologische onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten te kunnen versterken en de eerste vertical farm op industriële schaal op te kunnen zetten.

Voor meer informatie:
Cyril Hugon, hoofd Duurzaamheid
Futura Gaïa
cyril.hugon@futuragaïa.com 

Publicatiedatum: