Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroeg einde in Marokko betekent dat markt klaar is voor import van mandarijnen

Deze week komen de eerste geïmporteerde mandarijnen aan, te beginnen met Peru. Andres Haloua van World Fresh Produce meldt dat Peru, dat een totaal volume verwacht dat vergelijkbaar is met vorig jaar, begonnen is met de verzending van de Primosole en Satsumas. Ook Uruguay is begonnen met de verzending, en dat fruit zou eind mei moeten aankomen. Ongeveer tegelijkertijd zullen ook zendingen uit Chili aankomen met ongeveer 30% meer volume dan vorig jaar, en Zuid-Afrika, met 15% meer dan in 2022.  

Links Patrick Haines, EVP, midden Andrés Haloua, directeur Sales & Purchase en rechts Michel Matouk, CEO van World Fresh Produce bezoeken telers in Chili voor het begin van het importseizoen voor citrus

Het is een ongewoon seizoen geweest voor easy peelers. Californië heeft nog steeds veel leveringen, zelfs met de regen die het eerder dit seizoen had, en het is waarschijnlijk dat het fruit tot en met mei en mogelijk zelfs begin juni op de markt blijft. "Californië verkoopt zijn fruit snel en er zal behoefte zijn aan nieuw vers fruit uit het zuidelijk halfrond," zegt Haloua.

Wat wel ongebruikelijk is, is Marokko als origine voor mandarijnen. "Marokko heeft zijn seizoen abrupt beëindigd," zegt Michel Matouk van World Fresh Produce. Vorig jaar om deze tijd leverde het bedrijf nog grote hoeveelheden Marokkaanse citrus tot in mei en dit jaar eindigde het in de laatste week van april. Zowel Spanje als Marokko blijven getroffen door droogte en dat zorgde weer voor een vacuüm in het aanbod van mandarijnen. "De vraag naar Marokkaans fruit is echter groot," zegt Patrick Haines van World Fresh Produce.

Vraag in 2023
Wat de vraag betreft, die was vorig jaar veel sterker voor importmandarijnen. "De vraag is er echter wel en de markt is nu redelijk gezond, maar het is niets vergeleken met vorig jaar," zegt Haloua. "Over het algemeen is er zonder Marokko minder import van mandarijnen." Retailers melden ook dat de inflatie de vraag naar mandarijnen beïnvloedt. "Als ze niet gepromoot worden, is er minder interesse, omdat consumenten op zoek gaan naar andere producten die misschien goedkoper zijn," zegt Haloua.

Haloua en Matouk bekijken het fruit aan de bomen van dichtbij

Dat alles betekent dat de prijzen momenteel stabiel zijn. "Op dit moment komt het enige fruit op de markt uit Californië, dus je hebt een vrij goed evenwicht tussen de beschikbaarheid van fruit uit Californië en de vraag. De vraag is niet spectaculair geweest, maar er is ook geen overschot aan fruit, dus het is in evenwicht," zegt Haines, die opmerkt dat consumenten prijsgericht zijn, zodat de vraag naar mandarijnen zal moeten worden gestimuleerd door winkelacties. "We verwachten dat de vraag stabiel zal blijven, maar als Californië in de loop van de volgende maand afneemt en de import begint binnen te komen, kan er een paar weken een verstoord evenwicht zijn."  

Matouk wijst erop dat ook de zeevracht terugkomt op een meer normaal niveau vergeleken met vorig jaar, wat volgens hem zal bijdragen aan het verloop van dit seizoen.

Voor meer informatie:
Michel Matouk
World Fresh Produce, Inc.
Tel: +1 609 201 1955
info@worldfreshusa.com
worldfreshusa.com

Publicatiedatum: