Henk Vlaeminck, Van Dijk Foods:

"Slecht weer houdt verkoop Spaans steenfruit vooralsnog tegen"

Tholen - Van Dijk Foods is sinds 3 weken weer gestart met het Spaanse steenfruit. "De eerste aanvoer vanuit het zuiden van Spanje is zo'n 3 weken geleden aangekomen en ze zien er goed uit", vertelt Henk Vlaeminck van de Belgische importeur. "Door het warme weer aldaar heeft het steenfruit een zeer hoge brix-waarde."

Aan de verkoopzijde mag het, volgens de handelaar, echter wel wat soepeler gaan. "Sinds afgelopen weekend is de afzet al wel iets verbeterd door het gebrek aan concurrentie. Overzeese pruimen zijn er bijvoorbeeld niet, dus dan verkoopt het Spaanse fruit toch al beter. Alleen het koude, donkere weer hier zorgt ervoor dat het relatief moeilijk gaat vergeleken met andere jaren. De Spaanse nectarines en perziken zijn dan wel op een lege markt terechtgekomen, maar 9 of 10 graden en elke dag regen bevordert de consumptie niet. De prijzen van de nectarines en perziken schommelen tussen de 5 en 7 euro, afhankelijk van kaliber en kwaliteit."

Door de vroege droogte en hitte in Spanje zijn er al zorgen voor de zomer, waarbij beschikbaarheid van water een heikel punt zal worden. Er wordt verwacht dat er nog strengere restricties op het gebruik van water zullen komen. "Voor de rest van het seizoen zal het afwachten zijn hoe dit zich ontwikkelt. De problemen zijn er zeker, maar het fruit dat nu binnen komt, ondervindt er nog weinig hinder van. De mensen waar we nu mee werken met de vroege variëteiten steenfruit zijn nog genoeg voorzien van water. De kalibers zijn in orde, dus we kunnen zeggen dat momenteel nog oké is."

Naast de Spaanse perziken en nectarines zijn deze week de eerste Spaanse kersen aangekomen bij Van Dijk Foods. "Ze zijn er al een dag of 10, maar de eerste variëteiten doen wij niet. Naar mijn mening zijn die kwalitatief niet goed genoeg. Vandaag hebben we echter de eerste zwarte kersen kunnen verladen. Die zien er fantastisch uit. Kersen gedijen bij uitstek goed bij mooi weer, dus kwalitatief is het dik in orde. Ook hier mag het daarentegen wel wat mooier weer zijn voor de verkoop."

Het druivenseizoen is daarentegen bijna op zijn einde gekomen bij de Belgische importeur. "De laatste Chileense aanvoer is nu aan het verkopen. Daarna is het zo goed als gedaan. Peru is klaar en Chili zullen we nog zo'n anderhalve week mee door kunnen gaan. Nu komt natuurlijk het Indiase seizoen op, maar dat doen wij niet. Kwalitatief voldoen deze namelijk niet aan onze standaarden. Al met al kijken we toch terug op een prima seizoen met mooie aantallen", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
henk@vdfb.be   
www.vandijkfoods.be       


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.