Zuid-Braziliaanse dragonfruitsector in de lift

De Braziliaanse dragonfruitsector, met voornamelijk binnenlandse consumptie en beperkte export naar Canada, is druk bezig met schaalvergroting om aan de toenemende lokale vraag te voldoen alvorens uiteindelijk meer overzeese markten te bereiken. Het lokale seizoen eindigt in mei met 30% meer oogst dan vorig seizoen.


Ricardo Martins (links) met een lokale Braziliaanse teler

Ricardo Martins, een agronoom bij Epagri: "We schatten dat er in Brazilië op ongeveer 3.000 ha dragonfruit wordt geteeld, met een teelt die meer geconcentreerd is in het zuiden van Brazilië. Een klein deel van de oogst wordt geëxporteerd, vooral naar Canada. Het seizoen begint in december en eindigt in mei. De opbrengst was 30% hoger dan vorig jaar in het zuiden van Brazilië: ongeveer 3.000 ton."

Epagri is een door de staat gesponsord bedrijf dat deel uitmaakt van het Landbouwonderzoek en de Plattelandsuitbreiding van Zuid-Brazilië. Martins is een specialist in dragonfruitteelt die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de technische bijstand aan dragonfruittelers in Zuid-Brazilië en die meer dan 150 boomgaarden in de regio bijstaat. Zijn werkterrein is duurzame tuinbouw, tropisch bodembeheer, biologische bestrijding en biologische tuinbouw.


Ricardo Martins (midden) met lokale Braziliaanse telers

De commerciële teelt in Santa Catarina begon in 2010 met de familie Feltrin, uit Turvo. Het hoofddoel was de tabaksteeltgebieden te vervangen en de activiteiten van het kleine landgoed te diversifiëren, waardoor de teler meer inkomen en levenskwaliteit krijgt, aldus Martins.

"Onze teelt is goed georganiseerd in coöperaties, waar we het grootste deel van de opbrengst voor lokale consumptie bestemmen; als uitdaging hebben we de organisatie van de kleinschalige teler, het zoeken naar exportmarkten en de popularisering van het fruit in het land, aangezien het nog steeds een exotische vrucht is. Meer dan 500 families zijn actief in deze teelt. De meeste van hen zijn kleinschalige telers met commerciële verkoop op de binnenlandse markt. De boomgaarden in het zuiden van Brazilië worden beheerd volgens een duurzaam model met het gebruik van Arachis pintoi, een inheemse klaversoort, als permanente bodembedekker. We gebruiken verschillende strategieën op het gebied van biologische tuinbouw, zoals biologische bemesting, het gebruik van de plantversterkende schimmel trichoderma, biologische bestrijding van ziekten en plagen en een minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen," legt Martins uit.

Ze werken ook aan de ontwikkeling van nieuwe dragonfruitrassen die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden, zegt Martins. "Het bedrijf heeft nieuwe rassen ontwikkeld, waarvoor geen arbeid nodig is voor de bestuiving. Het gaat hierbij vooral om rassen met wit vruchtvlees en rode schil. Misschien kunnen we deze nieuwe rassen aan andere landen verkopen, maar momenteel zijn ze alleen in Brazilië verkrijgbaar. We hebben ook een goede samenwerking met Embrapa, de Braziliaanse organisatie voor tuinbouwonderzoek, voor de ontwikkeling van nieuwe rassen," aldus Martins.


Ricardo Martins (links) met een lokale Braziliaanse teler

Epagri bracht vorig jaar een boek uit over de teelt van dragonfruit, dat de belangrijkste technische informatie over het gewas bevat. "We hebben technisch materiaal verspreid voor de teelt van dragonfruitboomgaarden. Ons werk is gericht op familiebedrijven in de staat Santa Catarina in het zuiden van Brazilië. We hebben samenwerkingsverbanden voor onderzoek en voorlichting met andere Zuid-Amerikaanse landen. In Brazilië en Zuid-Amerika is het nog steeds een nieuw gewas, met uitzondering van Ecuador, dat de grootste leverancier en exporteur van dragonfruit in Zuid-Amerika is en waar al zo lang dragonfruit wordt geteeld," aldus Martins.

Terwijl ze doorgaan met lesgeven en werken aan het verbeteren van de kleinschalige dragonfruitteelt, gelooft Martins dat ze de komende vijf jaar zullen groeien om uiteindelijk veel meer exportmarkten te bereiken. "We zijn van plan de teelt in het zuiden van Brazilië de komende jaren uit te breiden met meer dan 500 ha. Ook voor de binnenlandse markt wordt de komende jaren een grotere teelt verwacht, zeker meer dan 5.000 ha," aldus een hoopvolle Martins.

Voor meer informatie:
Ricardo Martins
Epagri
+55 48 9626 2974
rsmartins00@yahoo.com.br 
www.epagri.sc.gov.br 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.